Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Stront aan de knikker

Met de nieuwe Joskin gaan we biologische mest uitrijden. Alleen jammer dat hij veel te laat is geleverd. Dat kan €34.000 boete worden voor de leverancier…

Nadat Minister Bos de Belgische Fortis Bank er weer bovenop heeft geholpen, dragen ook wij een steentje bij aan de Belgische economie. Welliswaar een kiezelsteentje, maar toch. Enige tijd geleden hebben we een Joskin-mestverspreider besteld. Joskin, een oerdegelijk kwaliteitsproduct uit Belgie. Deze prachtige gierton werd zelfs ondersteund met 75 procent tegemoetkoming door de Hongaarse Overheid (lees: Europese Unie).

Mestverspreider met Sinterklaas

De afgelopen week is de Joskin gearriveerd. Helemaal officieel via een open inschrijving (tender), netjes volgens de Europese regels. In die tender was ook bepaald dat het niet-tijdig leveren van deze gierton gepaard zou gaan met een boete van om en nabij 1.000 euro per dag. De deadline was 31 oktober.

€34.000 voor te late levering

Deze dealer had ook al de JCB-tractor geleverd (zie weblog Lekker Ding), en dat ging niet al te soepeltjes destijds. Het verbaasde ons dus niet dat de deadline van 31 oktober voor de levering van de Joskin niet werd gehaald. Bij lange na niet... De Joskin werd pas op 5 december geleverd, jawel op Sinterklaas. Ik heb de dealer gebeld en hem gefeliciteerd dat hij Sinterklaas speelt voor ons. Hij begreep er geen zak van. Nou, ik vind het een prachtig Sinterklaas-cadeau, immers de levering is 34 dagen te laat. Dat geeft mij het recht om 34.000 euro te declareren.

Boete levert meer op dan varkens houden

Tja, wat te doen? Moeten we de Hongaarse dealer van de gierton eens ‘in de stront laten zakken’? Wel een toepasselijk spreekwoord. Dit onder het mom dat 1.000 euro per dag incasseren méér oplevert dan varkens houden. We zullen eens in overleg treden met deze heren.

2.500 kuub voor mest

De oplevering van de gierton was nog een hele bezigheid. Voor de ‘leek uit de stad’ lijkt het puur een ton op zes wielen, maar er zitten toch de nodige toeters en bellen aan. We moeten helaas wachten tot 15 februari alvorens we deze gierton in de praktijk kunnen uitproberen. Tegen die tijd hebben we 2.500 m3 mest in opslag, ruim voldoende om de akkerbouwgrond waar in april de mais in wordt gepoot te voorzien van een warm, dampend laagje pure lekkernij van moeder natuur: biologische varkensmest.

Bouwlandinjecteur

De gierton is voorzien van een bouwlandinjecteur, zodat de mest netjes in één werkgang in de grond wordt gewerkt. Per rondje 20.000 liter mest, voortgetrokken door een JCB-Fastrac. Een mooi gezicht. Helaas mag ik deze combinatie niet zelf op de openbare weg besturen, immers ik heb geen tractor-rijbewijs... Ach ja, mocht de politie me aanhouden, dan denk ik maar: ‘oeps, stront aan de knikker’.

Bekijk ook de fotoreportage: Zo bouw je 2.000 mesttanks per jaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  75% van deze giertank is subsidie?
  Hoeveel kostte hij je dan in totaal nu?

  Wel een mooi ding !

 • no-profile-image

  ronald

  Kees: deze gierton kost me erg weinig. En als de "penalty" van 34.000 euro doorgaat, brengt de koop van de gierton me zelfs geld op....

Of registreer je om te kunnen reageren.