Varkenshouderij

Achtergrond

Roemeense goudmijn

Met varkens goud verdienen, dat kan in Roemenië. Met dank aan een EU subsidie van bijna €35 per afgeleverd varken. En dan worden mensen erg creatief...

Vorige week was er een Roemeense varkenshouder bij ons op bezoek. Hij was nieuw in de business en had zojuist de eerste mestronde afgeleverd. Hij wilde meer informatie over het houden van varkens én was geïnteresseerd in de aankoop van biggen van 40 kilo.

Vier rondjes per jaar is kassa

Deze 40 kilobiggen zijn in Roemenië erg interessant. Immers, varkenshouders krijgen per afgeleverd vleesvarken een bonus van €30 tot €35 van de Roemeense overheid (lees: Europese Unie). En met biggen van 40 kilo draai je vier rondjes per jaar, dus kassa. Per 1.000 vleesvarkensplaatsen verkoop je 3.800 varkens aan de slachterij; €114.000 wordt op de bankrekening bijgeschreven. Een gigantisch vermogen natuurlijk. Alle varkenstallen liggen dan ook vol, zei de Roemeense varkenshouder. Hij kon een bedrijf huren, 4.000 plaatsen en huurgeld €10 per afgeleverd vleesvarken. Hij twijfelde. Mijn antwoord was dat ik géén rekenmachine nodig had om te beslissen of ik deze stal al dan niet zou huren. Er blijft immers nog steeds een cadeautje van €20 à €25 per verkocht varken over.

Subsidie stopt

Deze subsidie is er tot eind 2009, daarna stopt zij. Wij krijgen in Hongarije dit jaar ook een bijdrage van grofweg €7 à €8 per afgeleverd vleesvarken. Dat is al een geschenk, zeker gezien de verliezen die in 2007 en het begin van 2008 zijn gemaakt. Maar €30 à €35 per varken, dat is toch compleet van de pot gerukt. Anderzijds biedt het ook kansen. Ik schat zo in dat het gros van de Roemeense varkenshouders niet veel afwijkt van de Hongaarse: geld dat verdient wordt gaat niet terug in het bedrijf, maar wordt besteed aan de aankoop van woonhuizen, jeeps en dergelijke. Dus komen veel bedrijven eind 2009 ineens in de problemen. De subsidie is immers weg en men moet onder normale marktomstandigheden gaan produceren. Klatsboem, velen zullen stoppen.

Wij zijn niet ingegaan op zijn verzoek om biggen van 40 kilo te produceren. Onze stallen liggen bomvol en ik verwacht dat de vleesvarkens volgend voorjaar aan de prijs zijn. Dus ik wil geen gat in de productie door nu biggen van 40 kilo te verkopen. Op zijn vraag of ik eventueel in maart-april in beeld ben, heb ik bevestigend geantwoord. Want wie weet wat de markt over vier maanden doet? Ik weet het in ieder geval niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.