Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Overleg LNV met Duitsland over klopnummers varkens

Het ministerie van landbouw gaat met Duitsland overleg plegen over de verplichte klopnummers voor de export van Nederlandse varkens naar het land. Vleesvarkens, die de boerderij in Nederland verlaten voor de slacht, moeten een blik met een nummer in hun oren krijgen. In Duitsland is een klopnummer, dat de transporteur met een slaghamer aanbrengt, verplicht voor vleesvarkens. Nederlandse vleesvarkens, die naar Duitsland gaan, moeten dus eerst een blik in Nederland krijgen en vervolgens in Duitsland nog een klopnummer. "Dat zijn twee ingrepen, terwijl één ingreep misschien volstaat", meldde voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee vandaag op vergadering van de adviescommissie varkens van het Productschap Vee en Vlees. Hij denkt dat het aanbrengen van een klopnummer op een varken misschien wel diervriendelijker is dan het blikken van de dieren. "De transporteur moet de blikken steeds dieper in het oor aanbrengen om ze niet te verliezen", stelt hij. Zo blijken nieuwe varkensslachterijen, die met stoomtunnels werken, veel meer oorblikken van varkens te verliezen dan collega's, die broeibakken gebruiken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    veerijder

    blikken afschaffen voor export? blikken in zn geheel afschaffen natuurijk,de transporteur investeert veel in belastbeweegbare trailers om zo de dieren met minder stress te kunnen laden en ook voor de chauffeur werkt het plezieriger en is het minder belastend.
    dus weer lekker gaan slaghameren met zn allen en dan krijgen we nog meer plezier aan ons werk en gaan de dieren minder stressig op reis naar de slachterij.

Of registreer je om te kunnen reageren.