Varkenshouderij

Achtergrond 472 x bekeken

Overal in de wereld varkens

Het blijft hier goed voor varkenshouders . Aan kennis moet gewerkt blijven worden.

De wereld is een dorp. Naast mij staat de gepakte koffer voor een weekje Japan. Met twee Duitse metgezellen bezoeken we varkens met gelijke genen als de onze. Hoe gedragen dieren zich aan de andere kant van de wereld onder totaal andere omstandigheden? Wereldwijd fokken we één type zeug, overal moet deze kunnen presteren. Trots als we zijn, weten we ook dat het nergens beter gaat dan in ons kleine Nederland.
De laatste jaren zag ik varkens in veel Europese landen, in Rusland en Israël. Evenzo komen er steeds meer Chinezen, Russen en anderen naar ons om de Nederlandse varkenshouderij te bekijken. Veel landen slaan de zeugenriem en de varkensbox over en investeren in één keer in onder andere voerstations en een flink stuk automatisering. Nederland loopt op dit punt al een beetje achter.Over arbeid blijf ik me verbazen. Onlangs hadden we een groep Russen met gelijke bedrijven als de onze, maar met een tienvoud aan personeel. De kosten lagen niet hoger dan een halve euro per uur. Mest was er schaars en mede daardoor kwam men niet verder dan twee ton graan van een hectare. Omdat veel bewerkingskosten wel noodzakelijk zijn, lag veel grond braak. De prijs van een hectare was niet hoger dan die van een mobieltje.
Rendement is overal een resultante van kosten en opbreng-sten. Zo zag ik in Israël dat de kosten redelijk hoog waren, maar dat voor een slachtvarken twee keer zoveel betaald werd als in Nederland. De varkenshouders waren totaal niet bezig met resultaat en de stallen waren van het jaar nul. Toch was bij enkelen de rijkdom aan alles af te lezen. Rendement wordt dus in de verschillende landen op verschillende wijzen behaald. Garanties dat er in elk land ter wereld wat te verdienen is, zijn er dan ook niet. Veel hangt af van marktbescherming, overheidsbemoeienis en afzetmogelijkheden.Terug naar Nederland, met de beste kennis- en infrastructuur ter wereld. Helaas leven we ook in één van de dichtstbevolkte landen en hebben we een hoge kostenstructuur. Gelukkig zitten we in een welvarend deel van de wereld met heel veel consumenten. Met de enorme toenameverwachting van de wereldbevolking wordt er meer vlees en zuivel gevraagd. De marge blijft bepaald worden door vraag en aanbod, waar we amper grip op hebben. Aan het op peil houden van onze voorsprong in kennis- en infrastructuur kunnen we wel sleutelen. Hier ligt de uitdaging.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.