Varkenshouderij

Achtergrond

Nu de Ieren, straks wij weer!

Het wachten is op een volgend schandaal, want de sector pakt nog steeds niet door.

Ierse varkens en runderen bleken afgelopen week fors besmet met dioxine. Het vlees bevat 200 keer de norm. Tijdens de Verkest/Profat/Bouwman-affaire in 2006, waarbij Vion de besmette dieren opkocht, testten de varkens maar net boven de norm.

In Ierland is de bron van de dioxine inmiddels getraceerd: een producent van broodmeel stookte zijn ovens op transformatorolie, vanwege de hoge dieselprijzen. Onderzoek loopt nog of het bij stoken bleef, want de gevonden waarden zijn wel erg hoog.

Een kleine week na het bekend worden van de affaire komt het sein ‘brand meester’ al uit de Brusselse burelen. Ierse dieren moeten nog wel worden weggewerkt via een opkoopregeling, maar voor de rest van de EU is het business as usual.

Zo’n affaire zet je aan het denken. Want wat als zoiets in Nederland zou zijn gebeurd? Bij de varkensopkoop in 2006 sprak Vion-directeur Hans Roelofs zware woorden: „Vion wil binnen 12 maanden alleen nog varkens afnemen van ondernemers waarvan de varkens geborgd zijn en verzekerd tegen directe schade en alle gevolgschade (...), onze marktschade.’’ Niet afdoende verzekerde varkens zouden er niet meer in komen.

Helaas hield Vion op dat laatste punt geen woord. Toegegeven, aan de mengvoerkant zit het zaakje nu wel dicht met Safe Feed en TrusQ. Maar het gros van de bijproducten is nog steeds niet voorzien van de gevraagde, zeer uitgebreide verzekering. En dat geeft vreemde situaties. Neem bijvoorbeeld de wei. Zuivelreus Royal Friesland Foods (RFF) stelt zware eisen aan zijn melkleveranciers. Zijn voordeur zit daarmee dicht.

Maar aan de achterdeur gaat RFF’s wei zónder de destijds door Vion geëiste verzekering tegen marktverlies naar de varkenshouders. En die varkens eindigen wél bij Vion aan de haak. Want Vion kan de omzet niet missen. Een ander slacht ze immers ook graag.
Nee, zolang de varkenssector zo blijft handelen, is het wachten op een volgend voedselveiligheidsschandaal.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.