Varkenshouderij

Achtergrond

Nico Bons grote winnnaar Holland Holstein Herds

De jongste deelneemster, Bettie Altenburg (13 jaar), brengt Giessen Roxy 18 voor op de Holland Holstein Herds show in Zwolle.

Vandaag was de eerste dag van de jaarlijkse keuring, waarbij naast vaarzen en oude koeien de jonge fokkers aan bod kwamen bij de young breeders rubrieken. Grote winnaar op de keuring was melkveehouder Nico Bons uit Ottoland. De topfokker won zowel bij de zwartbonte vaarzen als bij de zwartbonte oude koeien de kampioens- en de reservekampioenstitels. Bij de roodbonte vaarzen ging de titel naar Rittie 376 (v Regancrest Elton Dante) van de familie Reitsma – Postma uit Driesum. Bij de roodbonte oude koeien ging de titel naar Doortje 2370 van de combinatie Puttenstein-Veneklaas uit Kamperveen. Foto Ruud Ploeg

De gele bulkwagen van Boktrans in Sneek weerspiegelt in de ruit van een personenauto. Chauffeur Gelf Elzinga lost 3 ton sojaraap en 8,5 ton krachtvoer voor de koeien van melkveehouder Pekema in Broek, in de provincie Friesland. Het is krap aan. Tijdens het lossen blokkeert de vrachtwagen de helft van de doorgaande weg in het dorp gelegen net boven Joure. Andere mogelijkheden voor het lossen zijn er door ruimtegebrek niet. Verkeer kan indien nodig de vrachtwagen via het erf van de boerderij passeren. Foto Alex de Haan

Terwijl in Duitsland al het vlees wordt vernietigd, leggen de Ieren het varkensvlees juist weer terug in de schappen. Foto ANP

Akkerbouwer Having Steenhuis uit Wirdum in Groningen ploegt de grond, terwijl zijn zoon Detmer direct de wintertarwe zaait. Het ploegen en zaaien gaat redelijk op dit perceel van 13,5 hectare, vertelt Detmer Steenhuis. "Het perceel is 20 tot 25 procent afslibbaar. Op een deel heeft zomergerst gestaan en op de rest stonden suikerbieten. Het is een paar dagen droog geweest en daarom hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de wintertarwe in te zaaien. Ons akkerbouwbedrijf heeft een oppervlakte van 120 hectare. We verbouwen 50 hectare wintertarwe. Dit perceel was het laatste waar we nog wintertarwe moesten zaaien", aldus Steenhuis. Foto Jan Bouwman

Veehouders en andere belangstellenden bekijken de luchtwasser op het varkensbedrijf van Martien Donkers uit het Brabantse Elsendorp. De gecombineerde luchtwasser van Donkers is een van de proefinstallaties in de gemeente die de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur voor een groot deel wegnemen. Donkers is enthousiast over het systeem. De ammoniakuitstoot wordt hierdoor volgens de leverancier met 95 procent verminderd, maar in de praktijk is dat volgens de varkenshouder nog meer, zo’n 99 procent. Foto Twan van Asseldonk

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.