Varkenshouderij

Achtergrond 455 x bekeken 7 reacties

Melken of (uit)gemolken worden

Boeren worden uitgemolken. Dan is er snel de neiging om van je af te trappen. Maar dat helpt niet. Boeren moeten om de tafel voor betere rendementen.

Er worden meer boeren gemolken dan dat er boeren melken. Voor sommigen eindigt 2008 met minder dan een kwartje per liter en €120 per varken bij big- en voerkosten van elk 50-60 euro. Tel uit je winst. Velen zoeken een Zwarte Piet, maar de enige die we kennen is net 6 december weer vertrokken.

Prijsschommelingen

Afgelopen weken kwamen er reacties van melkveehouders en tuinders. Ook zij krijgen meer en meer met een varkenscyclus te maken. Met name melkveehouders weten hier moeilijk mee om te gaan. Juist zij kenden rond de kerst altijd al hun volgende jaarinkomen. Zowel de omzet als de opbrengst was immers stabiel en goed. Zo ook de kalverhouders, die met leuke contracten een redelijk vast inkomen behaalden. En vleesvarkenshouders konden hoge voerkosten nog behoorlijk compenseren met goedkope biggen.

Supermarkten bang voor activisten

Hoe anders is de situatie kerst 2008. De lage melkprijs van DOC en de spotmarkt zijn natuurlijk een voorbode voor de rest. Het einde van het quotumtijdperk is definitief. De kalversector wordt in het verdomhoekje geplaatst door dierenactivisten, en in het gekke Nederland krijgen ze al snel de angstige supermarkten mee. Onder aanvoering van de kompanen van Volkert van der G. is het einde van deze ‘terreur’ nog niet in zicht. En de Nederlandse overheid? Die knijpt ondertussen een oogje toe.

Boeren moeten zelf om de tafel

En zie hier, het zwartepieten begin ik zelf al weer. Dat gaat ons boeren toch het makkelijkst af. Het is de coöperatie, LTO, Vion, Thieme of het zijn de journalisten, altijd vinden we wel weer een stok en een boosdoener. Per saldo schiet dit allemaal niet op. Hooguit luchten we ons hart even op een anoniem forum of in de kroeg. Om werkelijk verbetering van rendement te krijgen, zullen we samen in gesprek moeten. Gebeurt dit niet, dan wordt het onvermijdelijk actie, en die zal alleen verliezers kennen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Prima Johnny, begin maar in de boerderij hoe het wel moet bij oa vion en ff. Pak de tussen handel en jongens als appie hein. Je zal merken dat dat je een grote mond hebt, DDB lukt het ook nog niet om de duffe bestuurders bij ff wakker te krijgen.

 • no-profile-image

  Nuchtere veehouder

  Ook in de boerenstand heb je veel meelopers. Ze klagen wel dat het niet goed is, maar zelf iets ondenemen doen ze niet. De meeste lopen gewoon achter de graaiers aan die je eigen portemonee leeg halen. Ik geloof dat de meeste het niet door hebben. Het grootste probleem is dat de heersende macht het spelltje geniepig speelt. Veel mensen worden echt onder druk gezet. Zij zorgen dat ook er alleen maar dat soort weer in de besturen komt. Er moet heel wat gebeuren dat dit bolwerk instort. Het is te hopen dat de boeren die vooruit willen, de handen in elkaar slaan en in kleine cooperties meer zeggenschap naar zich toe halen. Dit is de enige manier om te overleven, anders wordt je uitgemolken.

 • no-profile-image

  Kaasboer

  Ach lieve boeren , wat maakt het nou wie wat zegt? De melkprijzen blijven toch heen en weer gaan. Meer neer als heen maar dat geeft toch niet? Als stoere boeren aangesloten bij een slachthuis als DO... en CAMP FRIESBERCO zijn jullie toch goed ondergebracht? En als er boertje moeten stoppen en er niks meer verdient wordt komt Woutertje en stopt jullie allemaal een kerstkado in de ligboxstal. Van het kerstkindje zullen we dan maar zeggen. Maar pas op voor de boze heks Jantje Petertje Pan , want als die komt zwaaien met zn toverstafje dan zwaait er wat ! Nee , nee , geen lekkere subsidies of hulpkredieten. Nee dat kan ie niet toveren , maar hij tovert wel lekkere grote importhoeveelheden uit Australie met extra lage korting , zodat het stukje kaas voor de vos goedkoop blijft. En dat kan ie ! Jawel lieve kaasboerkindertjes , de kaas wordt goedkoop en dat komt allemaal door de grote toverheks. En nu maar knus naar jullie melkstalletjes met het osje en de ezel. En maar fijn melken voor de toekomst. Slaap lekker...

 • no-profile-image

  tineke

  Ben er helemaal mee eens maar krijg de boeren maar op een lijn

 • no-profile-image

  kaasboer

  Dank je Tineke.

  Op een lijn is niet zo moeilijk.
  Alle boeren stoppen 1 maand met leveren.
  Dan staan de Coop en DO.. droog en kunnen er ook geen dikke overheadskosten meer worden betaald. De markt wordt schoon. Na een maand wordt er weer geleverd tegen 45 ct. Dit maar 11 maand is meer dan 12 maand tegen 26 ct of straks als de importen van Australie ( goed melk seizoen ) 24 st.

  Boeren zijn misschien dom maar kunnen wel rekenen....

  Reken maar na...

  Mvg een gelukkige kaasboer.

 • no-profile-image

  harrie

  zo lang boeren 24 euro betalen voor melkqoutum of 20 cent voor de lease snap ik niet wat ze lopen te zeiken dan wil je toch niks verdienen

 • no-profile-image

  Karel

  Grond, arbeid en kapitaal. De mix van deze drie moet een rendabel bedrijf zijn.
  Lukt dat niet, dan aanpassen of stoppen.

  Zoals buiten de landbouw blijkt, is het in de landbouw niet anders. Groot, groter, grootst, en dan?
  Groei om de groei is financiële moord van het bedrijf, maar meestal achteraf blijkt dat. Een evenwichtige groei, stapje voor stapje geeft veelal op den duur een duurzaam bedrijf.
  De grondgebonden bedrijven in Nederland hebben in 2008 wellicht een lagere winst behaald in Nederland. Echter dat is 1 kant van het verhaal. De gestegen grondprijs in de afgelopen jaren laat zien dat deze bedrijven sterk in waarde gestegen zijn. Maar dat laatste kan ook verkeren.
  Als de landbouwprijzen alsmaar onder druk staan, is het de vraag of het dure Nederland wel de juiste plaats is om deze goedkope landbouwprodukten te produceren. Zeker als een CO2 belasting op transport niet wordt ingevoerd, zal de supermarkt het Nederlandse produkt uitspelen tegen een wereldmarkt produkt.
  Kun je een meerprijs maken voor jouw landbouwprodukt dan kan je wellicht wel in Nederland blijven produceren. Als je de rundvleesproduktie in Nederland bekijkt over de afgelopen 30 jaar en de ontwikkelingen daarin kun je wellicht een scenario voor de toekomst voor de andere landbouwsectoren eruit filteren.
  Het zal wel niet 1 op 1 te vergelijken zijn, maar het geeft wel een toekomstbeeld. De financieel zwaar belaste agrarische bedrijven dienen goed na te denken over hun toekomstverwachting in Nederland. De glastuinbouw laat zien, dat ze met deze specialistische bedrijven wel erg kwetsbaar zijn. Dat kan door veranderde marktverhoudingen ook zo maar overslaan op andere sectoren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.