Varkenshouderij

Achtergrond 230 x bekeken 1 reactie

Ieren roepen alle varkensvlees terug

De Ierse overheid roept alle varkensvlees en daarmee geproduceerde producten terug die geproduceerd zijn na 1 september 2008. Het is mogelijk zwaar besmet met dioxine.

De noodmaatregel volgt op een Rapid Alert van de Nederlandse VWA naar de EU. De VWA trof bij inspecties te hoge gehalten dioxine aan in Iers varkensvlees. De bron van de dioxine zit in het veevoer. Voor zover nu bekend is daar maar een leverancier bij betrokken.

De verontreiniging is maandag 1 december al gemeld aan het Ierse landbouwministerie. Daarop zijn bedrijven bemonsterd en dieren geslacht voor onderzoek. Op 47 bedrijven bleek het vlees van de varkens 80 tot 200 maal teveel dioxine te bevatten.
Op 37 van de 48 varkensbedrijven was ook vleesvee aanwezig. In het vlees daarvan is tot nu toe nog geen te hoge dioxinegehalte aangetroffen. Daarom is besloten tot een recall van enkel varkensvlees, meldt de Irish Times.

Ierland telt 400 varkensbedrijven. De varkenshouderij is met een omzet van een half miljard euro naar grootte de vierde sector in de Ierse landbouw.

De laatste grote dioxineaffaire in Nederland was de besmetting van het varkensvoer van Bouman door met dioxine vervuild vet van het Belgische Profat/Verkest in januari/februari 2006. Toen kocht Vion alle potentieel besmette varkens op om de markt te redden.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen

    Hoe is dit toch in ... mogelijk.
    Weer een negatief richting de sector, die hier in zoverre niks aan kan doen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.