Varkenshouderij

Achtergrond 185 x bekeken

Dioxinelessen

De nieuwste dioxinecrisis in de Ierse varkenshouderij maakt duidelijk dat de tracering van varkens en varkensvlees in Ierland nog wel iets beter kan.

Het duurt lang voordat precies duidelijk is wat er aan de hand is, welke producten besmet zijn en waar die zijn gebleven. Ook geeft het te denken dat er kennelijk bijna een week overheen moest gaan voordat in Ierland alarm werd geslagen.

Het zijn symptomen van eenzelfde kwaal. De handel in varkens en varkensvlees is ondoorzichtig. Er wordt wel eens een vergelijking getrokken met een bord spaghetti als het gaat over de handelslijnen en structuren in de varkenssector. Er zitten weinig vaste structuren in, en dat is een gevolg van de vrije handel die het kenmerk is van de varkenssector.

Het heeft kennelijk ook toch weer kunnen gebeuren dat een dioxinevervuiling in veevoer (te) lang onontdekt bleef. Het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om grondstoffen voor veevoer vooraf te controleren en hun leveranciers te monitoren.

Dat laatste is in Nederland, nadat men ook hier door schade en schande wijs is geworden in het afgelopen decennium, opgepakt door organisaties als TrusQ en Safefeed. Het huidige schandaal in Ierland geeft maar weer eens aan dat dergelijke organisaties en controles hard nodig zijn in de veevoersector.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.