Varkenshouderij

Achtergrond 287 x bekeken

Coöperatie FrieslandCampina

’s Werelds grootste zuivelcoöperatie kan de betere betaler worden. Noblesse oblige.

Daar is ie dan, de nieuwe zuivelonderneming FrieslandCampina. Brussel heeft, onder voorwaarden, fiat gegeven aan de fusie van Campina en Friesland Foods. De ledenraden oordeelden dat die voorwaarden de zegeningen van de fusie niet wegnemen en stemden in. Op 31 december is FrieslandCampina een feit. Het verlies van de Bleskensgraaf en Nijkerk is jammer, maar niet dramatisch.

Als schaalvergroting de weg is waarlangs kostenefficiëntie in verwerking en wereldwijde afzet van melk kan worden bereikt, dan is FrieslandCampina op de goede weg. Het is na Nestlé en Danone de derde zuivelonderneming ter wereld.

Als investeren in specialiteiten en A-merken een manier is om waarde toe te voegen aan melk, is FrieslandCampina op de goede weg. Wereldwijd is de onderneming aanbieder van ingrediënten voor de voedings- en farmaceutische industrie. FrieslandCampina bezit A-merken als Frisian Flag, Dutch Lady, Campina, Chocomel, Mona, Optimel en Frico.

Als productdiversificatie een goede manier is om risico’s te spreiden en de financiële kwetsbaarheid van een onderneming binnen de perken te houden, dan doet FrieslandCampina het niet verkeerd. De onderneming produceert dagverse producten, foliekaas als ook luxere kaas, alle soorten poeder, toetjes en melksuikers.

Tot slot is er de eigendomsstructuur om de revenuen van dat alles bij de boer te krijgen, de coöperatie.

Aan de vooravond van een periode met hevige prijsfluctuaties heeft de coöperatie alle troeven in handen om schommelingen voor leveranciers te dempen en de belofte na te komen van een toonaangevende melkprijs (waarom eigenlijk niet gemiddeld de hoogste?).
Een garantie is er niet. Zo is in Nederland de beste betaler al jarenlang Cono, een kleine kaasfabriek.

Over een jaar of vijf kan de fusie worden beoordeeld. Voorlopig is de fusie goed voor de leden van Campina en die van Royal Friesland Foods.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.