Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Britse premier tegen richtlijn spuitmiddelen

De Britse premier Gordon Brown vindt het onbegrijpelijk dat Brussel het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden wil leggen terwijl verschillende delen van de wereld kampen met voedseltekorten.

Brown oefent daarom grote druk uit op de Europese Commissie, leden van het Europees Parlement en zijn collega-ministers om de huidige voorstellen van tafel te krijgen. De premier reageert daarmee op aanhoudende noodkreten uit de Britse landbouw- en voedingswereld over de Europese gewasbeschermingsmiddelenrichtlijn.

Een groep organisaties waaronder de boerenbond NFU heeft Brown gevraagd al zijn invloed aan te wenden om de door het Parlement aangescherpte richtlijn tegen te houden. De premier erkent in zijn antwoord dat het hier gaat 'om een maatregel die de gewasopbrengsten met 20 tot 30 procent kan terugdringen, terwijl er nog geen beoordeling van de gevolgen is gemaakt'.

Brown levert scherpe kritiek op het Europees Parlement 'dat probeert zware nieuwe regels voor bestrijdingsmiddelen door te drijven die er toe kunnen leiden dat boeren de grootste moeite hebben om voldoende voedsel te produceren'. Hij vreest dat de Landbouwraad de plannen niet voldoende zal bijstellen om ze werkbaar te maken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Janzondervrees

    Eindelijk een invloedrijk iemand die het voor de producenten (de boeren) van het gewas opneemt. Nu Frankrijk nog, en we kunnen weer normaal ons werk doen op de akker

Of registreer je om te kunnen reageren.