Varkenshouderij

Achtergrond 425 x bekeken 6 reacties

Boer betaalt schade van bijter

U denkt een goede waakhond te hebben. Maar als ie iemand in zijn billen bijt, is de schade voor de eigenaar. En dat is niet alleen de schade van een kapotte broek…

Vanuit de werkplaats klonk Stayin’ Alive van de Bee Gees. Ik ben nog van de generatie die dat leuke muziek vindt. In dit geval was het een actueel nummer want als het aan de hond had gelegen, was ik bepaald niet alive gebleven. Het schijnt zo te zijn dat grote honden wel blaffen maar niet bijten, maar bij deze was ik haast gaan twijfelen.

Ik moet zeggen dat ik nog nooit gebeten ben door een hond. Wel eens door een paard en ook eens door een papegaai. Maar niet door een hond. Ik heb dus nooit te maken gehad met de geestelijke en lichamelijke gevolgen en ook niet met een kapotte spijkerbroek. Dat zijn overigens wel zaken die van belang zijn voor mensen met een hond. Ook voor boeren die een overactieve erfhond hebben. De schade die het beest aanricht, is voor de eigenaar.

Hechtingen, kapotte broek en een psycholoog

U zult zeggen: maar de hond is op eigen terrein en een vreemde heeft er niks te zoeken. Klinkt logisch, maar u komt er niet mee weg. Het is net als het betrappen van een inbreker in huis: die mag je ook niet straffeloos in zijn benen schieten. Als de erfhond dus een vreemde in zijn bil bijt, moet de eigenaar de dokter en de hechtingen betalen. Ook de kosten van een nieuwe broek en eventueel een psycholoog zijn voor de eigenaar van de hond.

Kortom: zorg voor een goede verzekering die ook de schade aangericht door de hond vergoedt. Maar het beste is natuurlijk: zorg dat de hond niet bijt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Margreet , heeft er een hondje in je billetjes gebeten ??

 • no-profile-image

  paul

  zo`n hond denkt natuurlijk : lekker hapje mmmmm ;-)

 • no-profile-image

  Bert

  Margreet.
  En als je een poort hebt die gesloten is. Met een bord er op hier melden, Betreden op eigenrisico,Bijtende los lopende hond.
  En als er dan iemand zomaar via de poort binnen loopt zonder zich temelden en hond bijt. Ben je dan ook nog voor alles aansprakelijk?
  Heb het hier in Kazachstan ook eens na gevraagd. Zeiden me dan moet ik iedereen die binnen komt een lijst geven van dingen waar voor ik niet aansprakelijk ben zoals beet van hond. Of werknemer die met trekker over zijn auto rijd enzovoorts.Dus je moet daar alle denkbare punten opnoemen en dan zou de bezoeker dat moeten tekenen. ben er niet verder mee gegaan want dat werkt dus ook niet.
  Groeten Bert

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Regels overtreden kunnen we dan ook wel straffeloos doen. Anders zouden we mogelijk schade kunnen oplopen. Of is dit mogelijk te ver verkeerd gedacht Margreet? Of zouden we beter kunnen beweren vanuit zelfverdediging, dat de ander zomaar binnendringt en zomaar tot de aanval overging. De hond loopt er zodoende niet voor niks, de baas van de hond wil niet meer worden aangevallen, door bv aid of inbrekers, vandaar een waakhond.

 • no-profile-image

  Karel

  Die hond bijt alleen bij uitdagend gedrag en bij angsthazen. Maar ja, in het laatste geval is dat natuurlijk gedrag van de hond.
  Kun je het niet risico van de hond financieel niet dragen, dan is inderdaad verzekeren de enige oplossing voor dit enorme risico.
  Toch levert een goede hond een financieel niet te becijferen voordeel op. Dieven hebben een hekel aan het bezoeken van adressen met een loslopende hond. Dat is echt een betere beveiliging dan een alarm. En wat ook telt, de verzekeringsmaatschappij betaalt niet altijd de schade uit. Het levert vaak een hele hoop negatieve energie op om de schade van diefstal vergoed te krijgen. En allerlei opgelegde maatregelen van de verzekeraar, genaamd diefstalpreventie. En blijft de diefstal voortduren gooit de verzekeraar je alsnog uit de verzekering.
  Nee, een goede hond levert geld op. Een diefstalverzekering is niet altijd de goede oplossing.
  Dieven zijn angsthazen net als ratten en muizen. Zodra er iemand is of een hond, dan verdwijnen ze. Ze willen niet gestoord worden.

 • no-profile-image

  Leo

  Voor zover mij bekend ben je alleen aansprakelijk als je geen waarschuwings bord hebt hangen bij de erfgrens. Dus gewoon een bord: "hier waak ik" en de inbreker is zelf verantwoordelijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.