Varkenshouderij

Achtergrond

Belegger haalt opgelucht adem na cijfers Smithfield Foods

De situatie bij ’s werelds grootste varkensvleesproducent Smithfield Foods is lang niet zo ernstig dan bij ’s werelds grootste pluimveevleesproducent Pilgrim’s Pride.

Dat bleek donderdag bij de presentatie van de resultaten van Smithfield Foods over het tweede kwartaal dat op 26 oktober afliep.

Begin deze week vroeg Pilgrim’s Pride uitstel van betaling aan omdat het concern in financiële problemen is gekomen na de overname van pluimveeverwerker Gold Kist en de hoge voerkosten. Smithfield Foods verzekerde zijn aandeelhouders donderdag dat vergelijkbare problemen als bij Pilgrim’s Pride niet voor de hand liggen. Volgens het concern is de liquiditeit van het bedrijf zelfs verbeterd door de verkoop van enkele activiteiten.

Bovendien projecteerde de varkensvleesproducent gunstige vooruitzichten. Smithfield Foods verwacht dat zijn varkensproductie vanaf april volgend jaar weer winstgevend zal zijn als gevolg van productiebeperkingen en dalende voerkosten. Daarnaast rekent het varkensvleesconcern op een aantrekkende afzet op exportmarkten.

Het positieve signaal voor volgend jaar werd gretig door beleggers opgepakt, hetgeen resulteerde in een koersstijging van ruim 21 procent op donderdag. Desondanks ligt de beurswaarde van Smithfield Foods nog bijna 75 procent lager dan begin dit jaar.
De trekkerfabrikanten (Agco, John Deere en Case New Holland) leverden na de opleving van vorige week weer fors in. Agco en CNH zagen deze week hun beurskoersen rond de 20 procent dalen.

Ook de kunstmestproducenten kregen op de beurzen een flinke tik te verwerken. Het Noorse Yara maakte begin deze week de (tijdelijke) sluiting van enkele fabrieken bekend als gevolg van een verminderde vraag naar kunstmest.

Al met al was het een slechte week voor beursgenoteerde agrarische bedrijven. De AgD-beursindex daalde ten opzichte van vorige week met 5,6 procent en ligt daarmee zo’n 30 procent lager dan begin dit jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.