Varkenshouderij

Achtergrond 361 x bekeken 2 reacties

Analyse op basis van foute cijfers

In De Trog, het ledenblad van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, staan ‘opmerkelijke’ cijfers over het vierlandenoverleg in Denemarken en de analyse van deze cijfers.

Het artikel in De Trog.

Citaat 1 over Denemarken

,,Er worden op jaarbasis al drie miljoen minder varkens geslacht. Voor het komende half jaar verwacht men daar nog eens drie miljoen minder varkens te slachten, omdat gesloten bedrijven de biggen in export doen”.

Het aantal varkensslachtingen in Denemarken bedroeg 21,3 miljoen stuks in 2007. Uit cijfers van de Danish Meat Association (DMA) blijkt dat het aantal slachtingen in 2008 uitkomt op 21,2 miljoen stuks. Voor 2009 kan DMA nog geen prognose geven. Zes miljoen slachtingen minder betekent een afname ten opzichte van 2007 van 28 procent. Dit zou wel een enorme daling zijn en klopt dus niet.

Citaat 2 over Denemarken

,,Voor Nederlandse slachterijen liggen er op dit moment enorme kansen op de Engelse markt nu Denemarken zes miljoen minder slachtingen op jaarbasis heeft. Van Denemarken als concurrent ten opzichte van de Nederlandse verkopers op de Engelse markt richting Tesco, de C1000 van Engeland, hebben Nederlandse slachterijen dus niets meer te vrezen. Nu is het een kwestie van wie die markt gaat bedienen: Duitse of Nederlandse slachterijen”.

Zes miljoen slachtingen minder in Denemarken klopt niet. Ten opzichte van 2007 daalde het aantal slachtingen met 0,5 procent. En dus geen 28 procent.
Wat betreft de export van varkensvlees van Denemarken naar Engeland is wel een dalende lijn te zien. In de periode januari tot en met augustus 2008 exporteerde Denemarken naar het Verenigd Koninkrijk (VK) 189.000 ton. In dezelfde periode van 2007 was dit 210.000 ton, een afname van 10 procent. Dit is natuurlijk een flinke afname. Maar ‘niets meer te vrezen’ van Denemarken op de Engelse markt is zwaar overdreven.
Een export van 189.000 ton vlees komt ongeveer overeen met 4,7 miljoen karkassen. Nederland zal naar verwachting ongeveer 220.000 ton varkensvlees, inclusief bacon naar het VK exporteren. De Nederlandse export naar het VK daalde met ruim 5 procent in 2008.

Analyse van de cijfers

De analyse van de NVV wekt wel erg sterk de indruk dat het gedaan is met Denemarken als varkensland. Niets is minder waar, zo blijkt uit de werkelijke cijfers. Het aantal slachtingen loopt wel iets terug, maar niet dramatisch. Dat geldt ook voor de export naar het VK. Nog steeds een geduchte concurrent dus.

De biggenexport vanuit Denemarken was in 2007 3,5 miljoen stuks. Bijna allemaal naar Duitsland. In 2008 zal deze export naar verwachting uitkomen op 5,1 miljoen stuks. Een stijging met 45 procent.

Voor 2009 wordt weer een stijging van de export verwacht, maar minder spectaculair. En opnieuw nagenoeg allemaal naar Duitsland.

De conclusie in De Trog dat de Nederlandse biggenprijs in 2009 met €3 tot €4 zal toenemen ten opzichte van de Duitse biggenprijs is gewaagd, gelet op de concurrentie vanuit Denemarken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Diepzinnige

  Eindelijk iemand die ziet wat er werkelijk met de biggenmarkt gaat gebeuren volgende jaar. Ik wil niemand pessimistisch maken, maar de dure biggen zie ik volgend jaar nog niet.

 • no-profile-image

  vette big

  Ik weet niet wie er blij moet zijn om de engelse bacon markt te bedienen.
  Als je ziet wat de koers van de engelse pond doet, dan geeft dit weinig reden tot juichen. Uiteindelijk wordt de engelse consument opgezadeld met voor hun duurder vlees. En ook hier zal de tweede vakantie per jaar belangrijker zijn dan lekker vlees op de bord. Want ook het engelse pond kun je maar 1 keer uitgeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.