Varkenshouderij

Achtergrond 616 x bekeken

Aanvoer suikerbieten bij fabriek duurt langer dan voorheen

Een chauffeur levert een partij bieten af bij de suikerfabriek in Dinteloord.

In het verleden streefde Suiker Unie ernaar om de bietencampagne voor kerst af te ronden. Met meerdere fabrieken was dat te doen. Nu er nog twee verwerkingsplaatsen over zijn, in Dinteloord en Groningen, is de campagneduur verlengd. Half januari wordt de klus naar verwachting geklaard. "Ik heb de indruk dat alle telers de bieten netjes hebben afgedekt tegen de vorst", vertelt Gert Sikken, directeur agrarische zaken, over de kwaliteit. "We hebben vlak voor de kerstdagen nog gewaarschuwd voor de vorst. Daar is goed gehoor aan gegeven door middel van afdekken, eventueel met stro." De oogst van suikerbieten is nagenoeg voltooid. Foto Rein Geleijnse

Roger van Hove, die in maatschap met zijn ouders een akkerbouwbedrijf runt in het Zuid-Limburgse Cadier en Keer, strooit met behulp van GPS kali op een perceel in zijn woonplaats. De gele mosterd die hier stond is net ingewerkt met een schijveneg. "De grond was te hard", zegt Van Hove over de omstandigheden. "Maar je wilt verder met je werk, dus ga je toch het land op." Hier komen volgend jaar aardappelen. "Met GPS bespaar je middelen en dat komt mooi uit in deze tijd." Foto Twan Wiermans

Veehouder Jac de Haan inspecteert in het Groningse Beerta zijn droogstaande koeien en drachtige vaarzen. Ondanks de vorst zijn de dieren graag buiten, vertelt hij. De dieren hebben een potstal tot hun beschikking. Daar gaan ze ’s nachts ook in, maar ze kunnen zelf naar buiten. Dat doen ze ook zo lang het nog een beetje dag is. Het gras is ondanks de vorst niet wit bevroren. "Het is Canadees winterweer," constateert De Haan. "Het is wel behoorlijk koud, maar ook droog. Met de zon erbij lijkt het zelfs bijna voorjaarsweer." Foto Koos van der Spek

Slager Erik Zaaijer heeft op zorgboerderij Hoog-Broek in Lienden een varken geslacht op de ladder. Onder belangstelling van bezoekers en medewerkers van de zorgboerderij laat Zaaijer zien hoe een varken vroeger vaak geslacht werd. Daarnaast maakt hij streekproducten zoals balkenbrij, kaantjes en hoofdkaas. De streekproducten en het varkensvlees zijn verkocht en de opbrengst komt ten goede aan de zorgboerderij. Op zorgboerderij Hoog-Broek kunnen negen mensen per dag terecht die helpen met de verzorgen van het vee en het werk in de groentetuin en de boerderijwinkel. Foto William Hoogteyling

Klompen aan naar het schaatsengaan. Althans, in zijn gang naar de Rijperkerpolder (Ryp-tsjerksterpolder) heeft een schaatser verkozen voor het gemak van zijn houten schoeisel: je hebt het immers zo uit en zo weer aan. Het ondergelopen veenweidegebied, tussen Rijperkerk en Giekerk, is vaak één van de eerste plekken in Friesland waar op natuurijs geschaatst kan worden. Gistermiddag lag de temperatuur in de regio rond Leeuwarden iets onder het vriespunt. Vannacht vroor het er zo’n 7 graden. Foto ANP

Preiteler Jan Vollenberg uit Castenray teelt twee hectare winterprei onder folie. Foto Ge Hirdes

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.