Varkenshouderij

Achtergrond 211 x bekeken 1 reactie

Vertrouw niemand

Soms haalt de adviseur omzet uit zijn advies. Het is dan oppassen geblazen.

Als je er op gaat letten, heb je in de landbouw zo een rijtje advies-/verkooprelaties bij de kop die in aanleg niet kloppen. Het gaat om adviseurs die tegelijk verkoper zijn en dus belang hebben bij omzet.

- In de akkerbouw gaat de adviseur van de bestrijdingsmiddelenleverancier vaak zelfstandig in de gewassen de onkruid- en ziektesituatie bekijken. Tussen de middag of ’s avonds geeft hij zijn spuitadvies door aan de akkerbouwer. Hij adviseert zelden middelen die hij niet zelf verkoopt.

- Wanneer in de (intensieve) veehouderij de gezondheid van de veestapel te wensen overlaat en de dierenarts wordt ingeschakeld, dan is het goed je te realiseren dat het advies antibiotica in te zetten, tegelijk omzet voor de dierenarts betekent.

- In het verhaal over autovaccins op de volgende pagina’s dringt zich een volgend voorbeeld op. De dierenarts die het positiefst is over deze autovaccins, is tegelijk een van de weinige dierenartsen die de vaccins zelf maken en verkopen.

Toevallig of niet? Het is een moeilijk te beantwoorden vraag, maar op zijn minst heeft de adviseur/verkoper de schijn tegen. Zeker als onafhankelijke deskundigen het helemaal met zijn advies oneens zijn. „Die vaccins zijn alleen op de markt omdat er goudgeld mee verdiend wordt”, zegt een onafhankelijke deskundige op het gebied van varkensgezondheidszorg over autovaccins.

De voorzitter van de werkgroep Antibioticabeleid zei pas nog in Boerderij dat het grootschalig antibioticagebruik in de veehouderij vooral is ingegeven door winstoogmerk. „De wetenschappelijke basis is zwak.”

De boer staat voor een dilemma: moet hij het advies van de verkoper/adviseur opvolgen of niet? Een moeilijke keus, zeker als diens deskundigheid niet ter discussie staat. Als de belangen groot zijn, zit er weinig anders op dan zo nu en dan elders expertise inhuren. In zaken geldt: wees vertrouwd, maar vertrouw niemand.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Leo,
  Als je niemand vertrouwd zul je ook nooit een positief resultaat zien van iemands welgemeend, oprecht en waardevol advies.
  Zo de waard is.....................................
  Kortom, kletsverhaal Leo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.