Varkenshouderij

Achtergrond

Varkens Vion min 6 cent

Het varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn vleesvarkensprijs voor deze week met 6 cent naar € 1,36 per kilo geslacht gewicht. Vleesvarkenshouders ontvangen nu minder dan de kritieke opbrengstprijs, waarmee zij aan alle financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Het aanbod van vleesvarkens is veel te groot voor de afzetmogelijkheden van varkensvlees. Dat levert deze week zo'n 5 cent per kilo minder op dan vorige week. Hammen en schouders brengen 7 cent per kilo minder op. De opbrengst van ribben, middels, spek en wangen daalt met 5 cent per kilo. Buiken A noteren 4 cent per kilo lager. Alleen nekken en schouders leveren hetzelfde op. Vion verhoogt zijn marge op het slachten van vleesvarkens en het verwerken van varkensvlees dus met 1 cent per kilo.
Vion volgt in Nederland de prijsdaling van de Vleutense varkensbeurs en de Duitse ISN en Tönnies. Vion Duitsland verlaagt zijn prijs met 5 cent per kilo. Het prijsverschil tussen Vion in Nederland en Duiitsland stijgt zodoende met 1 cent naar 12 cent per kilo. Daarmee brengen de varkens bij Vion in Duitsland zo'n 2 cent per kilo meer op dan in Nederland. De varkensprijs van Vion Nederland bedroeg begin november vorig jaar € 1,20 per kilo. Het prijsverschil met een jaar geleden bedraagt dus 16 cent per kilo. De voerkosten liggen echter ook nog iets hoger dan vorig jaar. De LEI-voerprijs lag in oktober van dit jaar met € 25,75 nog 85 cent per 100 kilo hoger dan een jaar geleden.

prognose:

dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.