Varkenshouderij

Achtergrond 291 x bekeken

Tender is dure onzin

Bij het woord ‘tender’ denk je snel aan Love Me Tender en romantische sferen, maar het is ook een bureaucratische EU-gruwel van geldverslindende bobo’s.

‘Love me tender’ is een beroemd liedje van Elvis Presley. Als je dan het woord tender hoort, denk je snel aan een cocktailtje, hagelwitte stranden en een bloedmooie brunette, je fantaseert jer dan zo een eind op los. Toch? Nou nee dus. Niets van dit alles. Bij het woordje ‘tender’ lopen mij de rillingen juist over de rug. Ik leg het uit.

Tender is bureaucratisch proces

Op onze varkensbedrijven hebben we enkele subsidies binnengehaald. Omdat het een financiële bijdrage betreft waarin ook EU-geld zit, en de bijdrage groter is dan 50 procent, moeten we de projecten openbaar aanbesteden. Dit noemt men een ‘tender’. Dat is zo’n typisch bureaucratisch, geldverslindend proces waarvan de EU zelf denkt dat het de verdeling van geld eerlijker en transparanter maakt.

EU-politici die ‘vergaderen’ bij Yab Yummie

Pardon?!, denk ik dan, wij moeten iets transparanter maken van Brussel? Je leest immers het ene na het andere rapport over niet-transparant opererende EU-politici die van alles declareren. Duizenden euro’s voor zogenaamd bezochte vergaderingen, gehouden in de kantoorruimte van de Brusselse dependance van Yab Yummie, u weet wat ik bedoel. Dergelijke figuren verzinnen dan allerlei regels zodat de eenvoudige burger het niet in zijn hoofd haalt om net als hen eens flink ‘buiten de pot te pissen’. En die regels verzinnen ze in de baas zijn tijd, kost het dus twee keer geld.

Europese aanbesteding met jurist goed voorbakken

De tender wordt georganiseerd door een gecertificeerd bedrijf, veelal een jurist (die worden geacht betrouwbaar te zijn). De tender houdt grofweg in dat een oproep wordt geplaatst in een daartoe geëigend tijdschrift. Daarmee nodig je bedrijven dan officieel uit om tegen betaling een documentatieset af te halen en dan na 40 dagen hun bindende voorstel in te leveren. Deze voorstellen worden door een comité geopend en beoordeeld op een lijst van punten die vooraf is opgesteld. Dat lijstje bevat criteria die je in overleg met de jurist vaststelt. En dus wordt de kans geoptimaliseerd dat het bedrijf dat jij wilt laten winnen ook daadwerkelijk wint. Een procedure die in heel Europa en door alle bedrijfstakken op deze wijze wordt ingevuld.

Tender kan veel simpeler

Zo is het organiseren van een tender nogal ingewikkeld en duur. Volgens mij kan deze selectie veel makkelijker. Ik stel me dat als volgt voor. Ik ontvang persoonlijk de bedrijven die het in hun hoofd hebben gehaald om bij ons de documentatieset te willen ophalen. De ontvangst doe ik in een Ma Flodder-look, samen met mijn schattige hondje (een imposante hond van het Hongaarse kuvas-ras). Op hun vraag of die hond bijt, antwoord ik allervriendelijkst: alleen als ik het zeg. Daarop stel ik direct mijn wedervraag: wat mot dat hier? Het eindresultaat is hetzelfde: het bedrijf waarvan ik vind dat die het beste het project kan uitvoeren, krijgt de opdracht. Helaas is de realiteit anders: ingewikkelder en duurder. En zogenaamd transparanter. Dankzij die buiten-de-pot-pissende EU-hotemetoten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.