Varkenshouderij

Achtergrond 312 x bekeken

Open deuren om energie te besparen

Met simpele maatregelen is veel energie te besparen. Dat blijft nodig, ook al dalen de energieprijzen rap. Het werd nog eens duidelijk in Sterksel..

Mart Smolders, bedrijfsleider Praktijkcentrum Sterksel, verzorgde de inleiding over energierendement.Energie staat op varkensbedrijven vooral in de belangstelling wanneer het over eigen productie gaat. Toch zijn er ook nog altijd besparingen op verbruik mogelijk.

Meterstanden noteren

Mart noemt het de open deuren en somt ze allemaal nog eens op. De bezoekers raadt hij aan om met vaste regelmaat de meterstanden te noteren. Afwijkingen worden dan tijdig waargenomen, waarop snel actie kan volgen. Veel onnodig verbruik sluimert door, hiervan heeft hij tal van voorbeelden in zijn presentatie staan. Handig om uit te printen en in de kantine te hangen.

Luchtwassers erg milieuonvriendelijk

Een zeer grote energieverslinder is de luchtwasser. Dat zijn leuke speeltjes om ammoniak- en geuruitstoot tegen te gaan, maar ze zijn bijzonder milieuonvriendelijk waar het kostbare energie betreft. Het aanvankelijk enthousiasme bij velen wordt hierdoor dan ook getemperd.

Coproducten nog onvolwassen

Sterksel doet ook proeven met energieopwekking. Dat is duidelijk een aparte tak los van de varkenshouderij, niet iets erbij. De revenuen zijn er alleen bij 100 procent functioneren. De handel in coproducten is nog onvolwassen volgens de bedrijfsleider. Regelmatig wordt er anders geleverd dan afgesproken.

Daling energieprijzen

Positief voor varkenshouders is de huidige sterke daling van energieprijzen. Mart liet grafieken zien welke dit weergeven. Ook heeft hij uitleg gegeven hoe de handel op de energiemarkt werkt. Hierbij werd al snel duidelijk dat het minder uitmaakt met welke leverancier je zaken doet. Het maakt des te meer uit wanneer de betreffende energieleverancier zelf positie heeft genomen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.