Varkenshouderij

Achtergrond

Nu al keuzes maken voor 2013

Wie vooruit wil, moet nú keuzes maken. Dat bleek weer uit een presentatie, van Accon AVM. Want 2013 is niet ver weg, het is maar vier jaartjes van nu.

Accon AVM verzorgde onlangs een druk bezochte presentatie over de financiële huishouding in de varkenshouderij. Antoon Sanders van die organisatie voorspelt een forse sanering de komende vijf jaren, tot nog hooguit een paar duizend varkensbedrijven. Hij onderbouwde het met het nodige cijferwerk. De presentatie is in deel 1 en in deel 2 te openen.

2013 is al over vier jaar

De presentatie sluit naadloos aan op de eerdere presentatie van de afdeling BOMAP van ForFarmers. Deze ging met name in op de gevolgen van overheidseisen in 2010 en 2013. Iedereen roept nu dat zowel de ammoniak- als de welzijnseisen in 2013 ingevoerd moeten worden. Maar dan nóg is het al over vier jaar zover. Gezien het tijdspad van vergunningen is het nu reeds tijd voor het maken van keuzes.

60 procent groeien

Zoals in de presentatie te zien is, kunnen bij een gelijk aantal varkensrechten de resterende bedrijven nog met 60 procent groeien in enkele jaren tijd. Dit is een enorm tempo, waarbij Sanders verwacht dat de varkensrechten in prijs zullen dalen. Wel verwacht hij dat het varkensaantal in Nederland op peil blijft.

Bijzonder afzetconcept of schaalvergroting

In dit winterseizoen krijgen we nog presentaties van onder meer de Rabobank, onder de titel Rendement in de toekomst. Ook komen er nog meerdere innovatieve varkenshouders aan het woord. De een zoekt het in een bijzonder afzetconcept, de ander in het grootschalige. Veel bedrijven hopen daarnaast nog een paar jaar uit te kunnen boeren. Eén ding is en blijft zeker: een goed doordacht plan is van levensbelang.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.