Varkenshouderij

Achtergrond 386 x bekeken 7 reacties

Kappen met snijden

Als je hond alles bespringt wat loops is, is het tijd voor het castratiemes. Dan moet je wel. Bij varkens ligt dat anders. Niet neuzelen en gewoon kappen met snijden!

Castratie is tegenwoordig actueel. In de Nederlandse pers en in de varkenshouderij is het een dagelijks gespreksonderwerp. Duizenden zeugenhouders investeren in verdovingsapparatuur om de beerbiggen enigszins te ontzien tijdens het castratie-ritueel. Veel beter zou het zijn om beerbiggen niet te castreren en daarmee zéér vele voordelen binnen te halen, die interessant zijn voor zowel de varkenshouder (veel efficiënter groeiend dier), als het milieu (efficiënter groeien is ook lagere mineralen- en mestuitscheiding) als de consument (beter dierenwelzijn).

Castratie iedere 15 jaar een issue

Toen ik in 1993 bij het Praktijkonderzoek Varkenshouderij te Rosmalen ging werken, was mijn eerste project ‘Het mesten van vleesbeertjes’, onder de bezielende leiding van Jan Huiskes. Destijds had ik veel interviews bij slachterijen en vleesverwerkers. Wat opviel was dat velen mij vertelden dat het onderwerp ‘beertjes’ elke 10-15 jaar actueel was. En inderdaad. Anno 2008 wordt er over het castreren nog steeds geneuzeld. Stop er toch mee! Daar zitten vele voordelen aan.
Als die vleesbeertjes worden afgemest tot maximaal 100 kilo levend-gewicht, komt de afzet van biggen wellicht ook eindelijk eens uit de probleemzone. Er zijn domweg veel te veel biggen en dat aantal neemt alleen maar toe door de vooruitgang in fokkerij en management, met zijn motto: ‘op naar 30 gespeende biggen’.

Te veel puppy’s

Ik maak een bruggetje van de veehouderij naar huisdieren. Want onze dierenarts heeft ook huisgehouden. Op onze farms lopen tien honden van het kuvas-ras, waaronder drie ‘heren’ die in het trotse bezit zijn van ballen. Althans, tot gisteren. Het aantal puppies per jaar steeg namelijk tot ongekende hoogte. Met als gevolg telkens het kostenverslindende ritueel van junior hondenvoer, entingen, verzorging enzovoort. In de dierenwereld is het ook niet interessant wie het met wie doet. De drie heren sprongen op alles wat loops was. Het gevaar van inteelt was dus ook aanwezig. Kijk, dán kun je niet anders dan castreren.

Honden castreren

Dan maar een rigoureuzere oplossing: het mes erin. Letterlijk. De dierenarts heeft in zijn eigen dierenartspraktijk de heren vakkundig van hun ballen afgeholpen. Natuurlijk met verdoving. Dat was niet eenvoudig, de heerschappen waren niet zo gesteld op de dokter. Daarna een antibioticaspuitje tegen eventuele infecties en netjes een kap om de nek om ongewenst bijten aan het achterdeel te voorkomen. Tja, je moet aan alles denken. Je bent er toch even mee bezig. Na gedane arbeid hebben we ’s avonds heerlijk genoten van groentesoep. Met ballen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Het gevaar van inteelt was dus ook aanwezig.

  Hoezo? Je had de heren ook kunnen verkopen/weg doen?

 • no-profile-image

  ronald

  Verkopen/weg doen is zonde, immers de heren kuvas zien er zeer indrukwekkend uit. Groot, agressief. En 3 jaar oud. Deze vervangen door een jonge hond, of alleen maar teven, is geen optie. Helaas moeten wij in Hongarije ook onze spullen beschermen (net als in de weblogs van Bert).....

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ronald,

  Ken de landen. Maar zulde dingen in die landen brengen ook uitdagingen mee.

 • no-profile-image

  Willem

  Jammer Ronald ik wilde net bij je een paar valse waakhonden bestellen.
  Groeten Willem

 • no-profile-image

  ronald

  Hoi Willem, maar er ligt nog een laatste nest van 7 jongen..... Nu 8 weken oud.

 • no-profile-image

  Dirk

  Waarom doen we net alsof berenmesten alleen maar voordelen heeft. Ik heb jarenlang beren gemest en het geluid van beertjes die door anderen werden besprongen (verkracht!!!) klinkt mij nog in de oren. Gaat het dan nog om welzijn?
  Ik heb dit argument op allelei plekken laten klinken, maar niemand wil eraan, de uitkomst van de discussie staat immers al vast. Toch... ik lees inmiddels over het ontstaan van netwerkgroepen van berenmesters, die o.a. het springgedrag van beertjes gaan bespreken. Leer van de kennis uit het verleden.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dirk . Hartstikke gelijk . Zo nu en dan krijg ik een door het net geglipte breuk of binnenbeer in de stal . Ik dacht het zal wel komen omdat wij wat vroegrijpere varkens hebben dat die beesten met 70 kg al volop aan het "rijden" zijn . Werkelijk om je dood aan te ergeren . De hele dag geschreeuw in de stal van het varken waar die "kloot" beer op hangt te raggen . Omdat de varkens waar hij op zit op een gegeven moment niet meer overeind komen moeten de beren het hok uit en apart gezet worden . Als daar de ruimte niet voor is schiet ik ze af . Ze gaan naar de destructie want ik wil geen "stinker" in de diepvries .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.