Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Fiat voor kunstmestvervanger

Tien proefprojecten voor de verwerking van mest tot kunstmestvervangers kunnen van start gaan.

De Europese Commissie heeft de ministers Gerda Verburg (LNV) en Jacqueline Cramer (Milieu) daarover bericht.

Dit betekent dat tot en met 2010 maximaal tien producenten mee kunnen doen aan een grootschalig onderzoek. In dat onderzoek worden de gevolgen van het gebruik van mineralenconcentraat onderzocht.

Het bericht van de Europese Commissie is belangrijk omdat er straks een gerecycled alternatief mogelijk is voor gewone kunstmest en ’mest’ niet meer altijd mest hoeft te zijn.

Op dit moment vallen alle producten waar dierlijke mest in zit of die van dierlijke mest zijn gemaakt volgens de Europese regels onder de noemer ’dierlijke mest’. Door de dierlijke mest zo te verwerken dat er verschillende producten ontstaan, kan een vloeibaar deel als een soort kunstmest worden gebruikt. Het bericht van de Europese Commissie maakt het mogelijk om de kunstmestvervanger in ieder geval de komende twee jaar als kunstmest te gebruiken.

Als deze situatie definitief wordt, kan dit het mestprobleem aardig verkleinen, boeren veel geld besparen en, niet te vergeten, ook het milieu ontlasten.

Bedrijven die zich willen aanmelden voor deelname aan de pilot, kunnen zich bij het LNV-loket melden. Wie mee wil doen, moet vóór 1 december een volledig werkende installatie klaar hebben staan. Dit kunnen natuurlijk alleen (samenwerkende) bedrijven die zich al helemaal hebben voorbereid op het besluit van de Europese Commissie.

De mestverwerking kan op verschillende manieren, maar de laatste stap moet de zogenoemde omgekeerde osmose zijn. Daarin worden op industriële wijze bruikbare ingrediënten zoals stikstof en kalium, gescheiden uit de resten van de mest.

Bekijk een video over dit onderwerp op de site van LNV

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ruud

  Goed nieuws, direct de onzinnige mestverbranding bij Moerdijk stopzetten en op het land met dat spul. Hoeveel NPK verdwijnt daar uit de natuurlijke kringloop? Ook is de energie verspilling met transportkosten e.d. hoger dan de KWH opbrengst in Euro's.

 • no-profile-image

  koeboer

  verbanne die kunstmest
  er gaat niks boven koeienmest
  er is nog nooit een mest probleem geweest maar wel aangepraat

 • no-profile-image

  piet

  Erg goed ! win win situatie voor de veehouders en de tuinders.
  GOED BEZIG

 • no-profile-image

  Lieuwe Joldersma

  Goeie zaak, we moeten nooit afhankelijk willen wezen van chemische industrie. Nu de plasticafval nog omzetten in dieselolie wat heel met een kegelvormige verwarmingstrechter, en alle gas-stokende varkensboeren en tuinbouwers op houtsnippers laten stoken, en dan zijn we autonoom onafhankelijk.

 • no-profile-image

  farmer

  He he, eindelijk!!

 • no-profile-image

  stront

  Goei spul hé, mar 'k zetter liever ne fendt vur...

 • no-profile-image

  tinus

  kan de grondprijs mooi gaan zakken, liever mestbewerkingskosten dan loonwerkkosten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eindelijk, er zijn toch nog mensen met gezond boerenverstand. Wees er zuinig op, ze zijn zeldzaam.

 • no-profile-image

  harm

  Logies kunstmest is toch geen meststof, enorm mileu-belastend door het vele aardgas dat nodig is voor fabriceren van kunstmest , denk dat de kunstmestlobby nu verliest. mest is pure nature

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.