Varkenshouderij

Achtergrond 11 reacties

Brandend vee verandert je

Ik ben gisteren en vandaag gewoon ellendig geweest van die Canadese weblog. Ook al ontstaat zo’n brand buiten je schuld, je verandert er wel van.

Ik ben net terug uit Oezbekistan, en wil daar weer wat blogs over schrijven. Maar ik krijg ze niet uit mijn vingers. De reden: de blog over de afgebrande rundveestal in Canada. Die zag ik toen ik gistermorgen om half 7 weer op het net was.

130 verbrande koeien! Die zitten me nu al bijna 2 dagen heel erg dwars.
Dat komt ook doordat wij 6 jaar geleden brand in onze kraamstal hadden. Die was met opzet in de fik gestoken door een paar idioten. Die hadden niks tegen mij, ze hadden mot met een van mijn bewakers. Hij stal dieselolie van mij en verkocht die ’s nachts aan hen. Maar hij deed er ook nog water bij, wat niet echt bevorderlijk was voor de motoren van de afnemers. Daarom wilden ze hem straffen en staken ze mijn kraamstal in de brand. 30 zeugen en 300 biggen weg, en natuurlijk de hele inrichting van de stal.

Die brand heeft me veranderd. Ik maak me nu minder kwaad dan voorheen en denk sneller ‘verrek maar’. Het ergste is dat door die brand mijn ondernemingslust vernield is. Het is onmogelijk om te zeggen wat het is als je je vee verbrand ziet liggen in een stal. Je ziet de zeugen en biggen liggen en je denkt dan wat die mee hebben moeten maken voor ze dood waren en niks meer voelden.
Ik heb er letterlijk van gekotst. Ik vond het ook erg moeilijk om de werknemers op te dragen wat ze moesten doen om de zaak weer zo snel mogelijk aan de gang te krijgen. Want in de andere stal lagen zeugen die de week erop gewoon weer moesten biggen.

Geen bier voor mijn helpers

Ik neem het die Canadezen niet kwalijk, er is geen opzet in het spel. Maar als bij mij 130 koeien levend verbrand zouden zijn, zou er zeker nooit bier voor de helpers op tafel zijn gekomen.

Ik denk wel dat het niet handig is wat daar gebeurde. Er was brand geweest, en de ondernemer dacht: ‘okay, die is geblust’. Maar in zo’n geval ga je toch zeker elk half uur kijken of er toch nog iets nog smeult?

Nee, ik ben er gisteren en vandaag gewoon ellendig van geweest. Pas als de rode tong je gepakt heeft, kun je daarover meepraten. Ook al is het helemaal buiten je schuld zoals in mijn geval, je verandert er wel van.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hey Bert , wie zeg dat ze niet zijn wezen kijken tussendoor? Dat hebben ze wel gedaan. Ze waren er nog net voor half 10 in geweest. Een uur later was alles in lichterlaaie.

 • no-profile-image

  Een sympatisant

  Het begon zo sympathiek,dat je de slapeloze nachten van de family Beyer gedeeld hebt,maar dan blijkt de rest van je verhaal verder meest zelfmedelijden en betweterigheid te bevatten.Maarja,misschien heb je niet zoveel oog voor communityspirit als je last hebt van een 'verrek maar'attitude.

 • no-profile-image

  M.f van Dijk

  Het begon zo sympathiek,dat je de slapeloze nachten van de family Beyer gedeeld hebt,maar dan blijkt de rest van je verhaal verder meest zelfmedelijden en betweterigheid te bevatten.Maar ja,misschien heb je niet zoveel oog voor community spirit als je last hebt van een 'verrek maar'attitude. Of lees ik het verhaal verkeert ?
  M.f van Dijk

 • no-profile-image

  Vera

  Bert, er staat nergens dat er een feestje is gebouwd door de betrokkenen. Vrouwen hebben gezorgd voor koffie enz. en als dank was er bier. Jouw voorbarige kritiek op het niet uitvoeren van controles heeft Hennie al weerlegd. Ik heb veel bewondering voor jouw werk en incasseringsvermogen, maar ik wilde dat je deze blog ánders had geschreven. Hennie en alle betrokkenen: heel veel sterkte.

 • no-profile-image

  Rene Scherphof

  geen bier voor mijn helpers...

  waarom niet is mijn vraag, die mensen hebben je de hele dag geholpen als teken van steun en als je ze bedankt dan lijkt mij het niet zo raar dat je dit met een paar kratjes bier doet.

  het is maar een kleinigheid maargoed.

  P.S. sterkte met het verwerken van je eigen ''brandschade'' het lijkt me zeker niet makkeijk, hoe het is weet ik niet want ik heb het zelf gelukkig nooit meegemaakt.

  Gr. Rene

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Vera en Rene.Blog had anders geschreven kunnen worden maar een blog moet kort zijn met veel er in en uitleg word vaak niet als relevant beschouwd. En vlak na jullie ellende reageer je anders dan als het later was geschreven.Hier waren de omstandigheden er echt niet naar. Vaak hier schandalen over de onkunde van brandweer die evenals de kijkers alles stelen wat er maar te stelen valt dat krijg je er hier nog eens boven op.Kon niet eens meer een verbrande riek of schop vinden er na.Te zwijgen van andere duur materiaal.Dan gaat je een bedankje met bier wel over als je daarbij de KGB er ook nog eens bij hebt die ook nog eens beweren dat je het met opzet hebt gedaan.En de commandant ze uit gescholden kreeg van de centrale brandweer van wegen zijn onkundig optreden bij blussen.
  Hennie opzet was er niet zoals ik al schreef maar zoals je brandweer man zei het kan lang smeulen en zeker achter ijzeren platen.Achter af is het goed praten wat wel en niet kon gebeuren.En 30 minuten brand in stallen kan inderdaad al genoeg zijn door de lucht trek in de nok.
  M.F van Dijk ik snap jouw reactie totaal niet.Dat VERREK maar staat voor dat ik me minder druk maak en eerder bij problemen zeg bekijk het en me er minder kwaad opmaak en ze minder naar mijn zin oplos.En dat community spirit van je over mij klopt niet en waaruit je dat kunt opmaken zie ik ook niet.Door droogte riet van 3 meter hoogte in scheidings kanaal buren en mij stond in de fik kwam van ver met de wind langzaam onze kant op.Vlammen tot 6 meter hoogte en enorme hitte.Buurman zijn stalletjes van rommel in elkaar geslagen staan er vlak bij met een gehuchtje houten huisjes.Na wat twijfel nodig of niet. Ben ik alle thyleen slangen die ik had aan elkaar gaan maken en kon toen met een putpomp de 200 mtr over bruggen om als het nodig was de tot aan hun stalletjes te komen.Na een uur bleek het echt wel nodig te zijn geweest en heb het vuur net tegen kunnen houden voor het riet dicht bij de stalletje branden.Maar geen dank woord van hun kant gekomen. Moest nog schelden om hun zover te krijgen dat ze schoppen pakten. Dus dat community gespirit zit echt wel goed bij me. Kun je uit andere webblogs ook duidelijk zien lijkt me.
  Hoop dat we elkaars webblogs in de toekomst met even veel plezier zullen kunnen blijven lezen.Van ruim 9000 km vogelvlucht afstand van elkaar krijg je zeker verschillende reacties.
  Ga jullie goed.En doe de groeten aan de van Liers daar in Canada als u ze tegen mocht komen in Alberta.Groeten Bert

 • no-profile-image

  G.Beijer

  Ik begrijp niet hoe je zo kun reageren over een krat bier.Ik voel hier iets van zelf medelijden.Denk eens na voor je wat schrijf!

 • no-profile-image

  Gert

  Ik lees net dat het bij jou ging om 30 zeugen en 300 biggen. nu val je over een krat bier die gegeven wordt na al dat werk. je heb geen begrip voor schade voor een ander maar je heb teveel eigen medelijden.
  Je moet eens denken! 135 koeien is wel wat meer dan 30 zeugen en 300 biggen.
  Maar bij de reactie van jou had je beter je banknr kunnen zetten,misschien dat er wel iemand medelijden heb met je en geld stort.Veel sterkte met je eigen dunk!

 • no-profile-image

  Gert

  In mijn geval ben je een zielig mannetje.
  Je kun niet slapen en schrijven omdat je in jou geval wel schuld had. een normale ondernemer heeft al snel door dat er diesel gestolen wordt.
  Je zit niet over de brand in in canada,maar wil medeleiden voor je eigen.dus reageer nooit meer zo dom.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Hallo Allemaal. Al jullie reacties op Bert zijn blog gaan de verkeerde kant op. Reageer niet, en zeker niet negatief, als je de situatie niet kent.
  Zo kan ik er nog wel een paar. Als ik Gert uit Eelde, zijn reactie lees bekruipt mij het gevoel dat deze persoon, nog nooit verder dan de grenzen van zijn dorp is geweest. Dieselolie stelen komt overal voor, en niet alleen hier in Kazakhstan en heeft NIETS te maken of je een goede of slechte ondernemer bent Dan hebben we nog de reactie van een “andere” Gert, of misschien ben je wel de zelfde persoon maar gebruik je verschillende adressen. Het gaat niet om het aantal, maar als je zelf eens meegemaakt hebt hoe dieren krijsen waneer ze verbranden vergeet je dat nooit meer.
  Daarnaast ken ik Bert al heel wat jaartjes als een sociaal persoon die altijd voor een ander klaar staat en omdat dit helaas niet door iedereen erkent wordt loopt hij wel eens met frustraties rond en dat vond zijn uitweg in deze blog

 • no-profile-image

  Bert

  G.Beijer is ook Gert, deze 3 mails komen van een en dezelfde persoon af die totaal geen nuchter verstand heeft en niet begrijpbaar kan lezen.Schijnt dat Gert dat vaker doet op lege manieren zich verstoppen achter verschillende emails. Lees je mails en blogs eens met een nuchtere kop. Je bent iemand die nog nooit iets heeft meegemaakt. Alsof jij zo snel door hebt dat uit tanks van 3.000 L 100 liter is gestolen. Kom maar deze kant op, dan word je schat rijk van alle diefstal die je zo snel opmerkt.
  De spiegel bij je thuis zal wel gebarsten zijn.
  Ik ben blij dat ik vaak reacties krijg die graag lezen wat ik schrijf en positieve reacties geven. of waar je op andere manier iets aan hebt.
  Bert

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.