Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Verdoven is nu al bijna passé

Supermarkten Lidl en Aldi gaan berenvlees verkopen. Volgens een persbericht van Wakker Dier gaat Super de Boer ook hiertoe over. Waar is het einde?

Het verhaal van de kikkers in de kruiwagen is bij velen van u bekend. De kikkers in de kruiwagen zijn de Nederlandse supermarkten. De man achter de kruiwagen is Theo Roos. Hij is directeur van het overkoepelend orgaan van alle supermarkten in Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Gemaakte afspraken

De kruiwagenbestuurder van de kikkers heeft in de Verklaring van Noordwijk afgesproken om op 1 juli 2008 te stoppen met onverdoofd castreren en uiterlijk op 1 januari 2015 volledig te stoppen met castreren. Als tussenstap is in overleg met NVV, COV en LTO besloten om verdoofd te castreren. Maar kikkers zijn nogal springerig van aard en willen hun eigen weg gaan.

Eerste springen uit de kruiwagen

Aldi en Lidl sprongen vorige week uit de kruiwagen, door af te kondigen binnenkort alleen nog maar varkensvlees te willen verkopen van ongecastreerde tomen. Hoe zij denken dit in te kunnen vullen bij hun leveranciers is nog duister. Deze week volgde Super de Boer, volgens Wakker Dier. Super de Boer heeft dit bevestigd.

Wie volgt?

Twee grote supermarkten, Albert Heijn en C1000, staan momenteel onder druk van Varkens in Nood. Deze beide grote supermarkten zijn gedagvaard door Varkens in Nood om hun inkoopvoorwaarden aan te passen naar aankoop van vlees van ongecastreerde tomen. Lidl werd eerst ook gedagvaard, maar paste zijn inkoopvoorwaarden al aan.

Inkopers kunnen snel om

Dat bedrijven snel door de bocht kunnen gaan bewijzen de radiospotjes van Wakker Dier. Razendsnel verklaarden bedrijven als HEMA (rookworst), Mora (snacks), Unilever (Unox rookworst) en La Place (restaurant) alleen nog producten met vlees van ongecastreerde tomen in te kopen, nadat de spotjes op de radio kwamen.

Sneeuwbaleffect

Nu enkele supers hebben besloten om alleen vlees van ongecastreerde tomen in te kopen, kan de rest wel eens heel snel volgen. Niemand gunt elkaar in dat wereldje ook maar enig concurrentievoordeel. En dan komt de ‘bal’ bij slachters, verwerkers en voorverpakkers te liggen. ‘Wij willen alleen vlees of vleesproducten van zeugen en beren’. Ofwel: Jullie lossen het probleem zelf verder maar op. Onder verdoving castreren zou daarom wel eens niet van start hoeven te gaan op 1 januari.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Usmie

  Hoeveel Nederlandse vleesvarkenshouders mesten er op dit moment beren? Kan iemand dat mij vertellen?
  Waar gaat het vlees van de (verdoofd) gecastreerde varkens als dit door gaat dan naar toe?
  Hoe het ook zij; de enige conclusie die ik kan trekken is dat wij ons als varkensboeren met zijn allen in een hoek laten duwen en voor de gek laten houden (en dat voor een hongerloontje). Wie is nu gek??

 • no-profile-image

  Jos

  Volgens mij heeft wakkerdier niets te maken op een boeren bedrijf. Laat ze gewoon achter katten en honden blijven bemoeien maar uit de stallen blijven ze uit.
  Willen ze beren vlees verkopen is grote onzin, ze hoeven maar een keer beren-vlees geproeft te hebben en dat huishouden heeft het laatste vlees gekocht, het verlies draagt weer op de boer. Om de zaak het vlugste op te lossen is... opruimen met die lummels van wakkerdier.

 • no-profile-image

  Bertus

  Volgens mij is dit een gemiste kans voor de varkenshouderij. In het buitenland liggen ze schuddbuikend van het lachen op de bank wat die gekken in nederland nu weer verzinnen. Er is namelijk geen enkel land die deze hoeveelheid vlees kan leveren van verdoofd gecastereerde biggen. Varkenshouders laat een keer je ballen zien inclusief de slapjanussen van ZLTO en vertel ze lekker dit is ons produkt en anders maar even niet.
  Wij moeten een keer stoppen met het luisteren naar een paar fundamentalisten die samen met de media een hoop onzin de wereld insturen.

 • no-profile-image

  josien

  ik ben een beetje verbaasd over de reacties hier. Prima toch, niet meer castreren? Als de detectie methode om "stinkerds" eruit te halen VOORDAT ze in het schap liggen dan maar verbeterd. Maar daar heeft de supermarkt ook belang bij lijkt me.
  Of zie ik iets over het hoofd?

 • no-profile-image

  Luna

  Straks komt het zover dat alle dieren die geleden hebben, bijna geen mens meer eet.
  De dieren zijn n.l. altijd de dupe.
  Geen dierenleed daar blijven wij voor strijden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.