Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Varkensdeelstaat van Duitsland

Helaas, met de sluiting van Vion Meppel heeft de bovenste helft van Nederland geen slachterij meer. De richtingaanwijzer staat naar rechts, Nederland wordt in rap tempo een Duitse ‘varkensdeelstaat’.

Als reden voor de sluiting wordt de verhoging van capaciteit in andere slachterijen genoemd. De werkelijke reden is de export van vele miljoenen varkens naar Duitsland. Hoewel varkenshouders groot gelijk hebben dat ze voor de hoogste opbrengstprijs gaan, wordt geleidelijk aan het kind met het badwater weggegooid.

Geen nationale varkenstrots

Verklaringen zijn er genoeg, de verstandhouding tussen varkenshouders en binnenlandse slachterijen is niet best. Nationale varkenstrots is er nauwelijks en het percentage nestbevuiling is groot. De kosten in Nederland voor vleesverwerking zijn hoog en het aandeel dierextremisten is fors. Gelukkig hebben we goede buren, flinke eters en genoeg slachterijen. Hoewel het gevoelig ligt, gaan we op varkensgebied snel naar Duitse annexatie.

Teamwork

De vijf grote voerjongens zoeken al lange tijd hun groei in het buitenland. Concurrentie op de Nederlandse markt bestaat enkel nog uit stuivertje wisselen. Zij zijn de schaamte allang voorbij en stevige voermarges worden gewoon gegrepen. Het wordt de hoogste tijd dat varkenshouders en bedrijfsleven samen gaan voor een verbeterd Nederlands resultaat. Hef het wantrouwen op en haal rendement uit teamwork. De bal ligt bij de varkenshouders, ze missen alleen voldoende adem.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  We hebben een EU en de grenzen worden geslecht.
  De EU integratie gaat door. Gepland, verwacht, onverwacht, een voortvloeisel van, herschikking van bedrijven. Alles is mogelijk.
  De consument betaalt en regeert dus. De bedrijven optimaliseren om ook te kunnen overleven. En uiteindelijk volgt de landbouw ook. Niet rendabele bedrijven stoppen of verplaatsen naar die plekken waar meer toekomstverwachting is of verwacht wordt. Nederland is wellicht te klein voor het aantal slachterijen of te duur of de regelgeving te complex.
  Het kan zijn dat het niet zo blijft, want Duitsland produceert meer varkensvlees dan het zelf conscumeert. Export naar China gloort voor Nederland. Wie weet wat daar de gevolgen van zijn. Via Rotterdam kan je veel varkensvlees daar naar toesturen. Mogelijk dat de situatie dan weer verandert voor Nederland??? In ieder geval kan de Nederlandse land- en tuinbouw de kritiek doorstaan. De kwaliteit van de productie staat op een hoog niveau, en kan daarmee de export goed voorzien met landbouwproducten van hoge kwaliteit.

 • no-profile-image

  nico

  Ik zou niet weten wat ik er als individuele varkenshouder aan kan veranderen. Samenwerking met de voerfabrikant en slachterijen? Om het imago te verbeteren ofzo. Ik denk dat het een gemis is dat meppel verdwijnt. Daar zijn niet de boeren schuldig aan, maar Vion zelf. Degene die hun klanten correct behandelen blijven over. Degene die grote marges pakken in tijden dat er geen alternatieven zijn krijgen vanzelf de rekening een keer gepresenteerd. Vroeger of later.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  @Karel: eens!
  @Johnny: eens!
  Maar zie hier de opmerking, overigens geheel begrijpelijk, van Nico. "So einfach geht das nicht". Ik zie trouwens niet waarom de bal bij ons ligt. Er moet eerst eens iemand komen die de deksel van die diepe put, waarin we ons bevinden, opligt. Mijns inzien ligt daar een schone taak voor de grote voerjongens en de slachterijen. Hun publiek is vele malen groter dan het onze. Als jij en ik de kar moeten trekken zijn het er nog maar 2, als zij het doen heb je 80% van de markt. Ze kennen het belang van een sterke en financieel gezonde sector. Ik kaats bij deze de bal en zie wel wanneer hij terug komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.