Varkenshouderij

Achtergrond 294 x bekeken 4 reacties

'Varkens moeten altijd naar slachterij kunnen'

Varkens moeten bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte naar een slachterij kunnen.

Annechien ten Have, voorzitter van LTO-varkenshouderij pleit er daarom voor om in de draaiboeken de mogelijkheid van corridors naar slachterijen op te nemen.

Door de sluiting van de Vion-slachterij in Meppel is er in het Noorden geen enkele grote varkensslachterij meer in bedrijf. Ook in het Westen is er al jaren geen varkensslachterij meer. Bij een uitbraak van bijvoorbeeld varkenspest wordt Nederland ingedeeld in compartimenten die zoveel mogelijk van elkaar gescheiden moeten blijven. De aanwezigheid van slachtcapaciteit per compartiment is dan belangrijk. Nu ontstaat echter de situatie dat alle grote slachterijen, op twee na, zijn geconcentreerd in de provincies Gelderland en Brabant.

Ook Wyno Zwanenburg van de NVV wijst op die situatie. "Wat dat betreft betreur ik de sluiting van Meppel, hoewel ik de bedrijfseconomische overwegingen van Vion best begrijp."

Zwanenburg en Ten Have verwachten dat de stap van Vion ook tot gevolg zal hebben dat er meer varkens uit het Noorden richting Duitsland zullen gaan.

Vion motiveert de sluiting van Meppel vooral met bedrijfseconomische argumenten. Directeur communicatie Marc van der Lee: "De slachterij in Meppel ligt ongelukkig. We zouden er moeten investeren, maar dan nog blijft de overlast voor het dorp groot."

Van der Lee benadrukt verder dat Vion redeneert vanuit de markt. "We hoeven niet per se de kampioen varkens slachten te zijn. We streven naar optimaal gebruik van onze slachtlocaties."

De Vion-woordvoerder wijst er op dat Vion zich al enkele jaren sterk maakt voor verlenging van de bedrijfstijden in de slachterijen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om op zaterdag te slachten. In Meppel werden ongeveer 22.000 varkens per week geslacht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de slachterij in meppel ligt vlak naast een woonwijk,en heeft geen ruimte voor uitbreiding

 • no-profile-image

  wanink

  Dat de slachterij in Meppel dicht gaat is een hele slechte zaak voor varkens hoederij nederland.
  Denk daarbij aan uibraak ziektes ?
  Nederland wordt te afhankelijk van duitsland dit breekt nederland op den duur een keer op en dan krijgt men een keer een sigaar uit eigen doos.

 • no-profile-image

  gert

  er wordt nu ook al veel mee heen en weer gesleept,komt ook door de hoge keurings_ en slachtkosten

 • no-profile-image

  jan

  ken het bedryf heel goed en vind het een groot verlies voor het noorden maar weet ook dat het de vion niks uitmaakt als er een ziekte uitbreekt,want hun strategie is dan wyken we wel uit na duitsland en laten de boeren hier maar stikken.

Of registreer je om te kunnen reageren.