Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Varkens in Nood daagt supers om dierenwelzijn

Stichting Varkens in Nood gaat twee supermarkten dagen om een uitspraak van de rechter te krijgen over biggencastratie.

De dagvaarding gaat komende week de deur uit, meldt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood. Gesprekken met een derde concern, Lidl, over het afbouwen van de castratie van vleesbiggen zijn nog gaande.Het is de eerste keer dat supermarkten om deze reden worden gedaagd. Baaij verwijt Albert Heijn en C1000 nalatigheid op het gebied van dierenwelzijn en verwacht binnen vier maanden een vonnis. Varkens in Nood wilde eerder dit jaar al dat men onmiddellijk stopte, omdat er geen wetenschappelijke onderbouwing was. Biggen worden gecastreerd omdat het vlees kan gaan stinken in de pan.

Het risico daarop is volgens Baaij echter minder groot dan gedacht: eens in de dertig jaar. Supermarkten kunnen dat niet negeren, vindt hij. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat er afspraken zijn om te stoppen. Tot het uiterlijk in 2015 zover is, worden de dieren verdoofd gecastreerd.

Ook nu varkenshouders leren hoe ze de biggen moeten verdoven en supermarkten vanaf voorjaar 2009 geen producten meer willen van biggen die zonder verdoving zijn gecastreerd, spreekt Varkens in Nood twee extra concerns aan. "Omdat zij de touwtjes in handen hebben en verantwoordelijkheid dragen voor de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden. Supermarkten bepalen het aanbod en de prijzen en dus uiteindelijk ook dierenwelzijn. Maar het gaat alleen om geld en dierenwelzijn speelt geen rol'', meent Baaij.

Baaij vergelijkt de gang naar de rechter met de zaak over Tony's Chocolonely, de chocoladereep van Teun van der Keuken die in 2007 claimde dat het de eerste reep was zonder inzet van slaven in de cacao-industrie. Een fabrikant tekende bezwaar aan, omdat de garantie slaafvrij niet te geven zou zijn. De rechter oordeelde begin 2007 van wel, maar gaf aan dat de zaak verder beter via de politiek zou moeten worden geregeld.

Daar haakt Varkens in Nood op in, want de afweging tussen de belangen van een supermarkt of van varkens is nooit gemaakt, stelt Baaij. Hij verwijt Ahold al jaren dat het te weinig doet aan dierenwelzijn. "We krijgen nooit echt antwoord. Ze willen wel praten, maar niet inhoudelijk en zeggen alleen dat ze al zoveel dingen goed doen. Het is belangrijk dat we de supermarkten in de arena krijgen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan de Haan

  Maar ja er zijn altijd van die linkse types, die dit niet begrijpen. .....
  Zeg maar van die foute types die dit niet WILLEN begrijpen.
  En ja helaas draait alles om dat verdomde klotengeld zeg ik wel eens, ook bij de consument eh vooral bij die consument!!

 • no-profile-image

  Hijgende bank

  He Hijgend Hert, ben je nou echt zo dom of gewoon blind? Boeren zijn ondernemers en dat houdt dus in dat je je inkomen uit je bedrijf moet halen om die grote schulden bij de bank af te kunnen lossen, net zo goed als jij werkt voor je hypotheek (of je bent zo'n uitkeringsjanker in een kraakpand, zou me ook niet verbazen)
  En mijn vee zou als goden behandeld kunnen worden als ik er ook goddelijke prijzen voor beur, ik heb totaal geen probleem met dierwelzijn, integendeel! Maar al die extra inspanning en investering moet wel wat voor terugkomen, zo werkt dat in de grote mensen wereld. En dat de supermarktconcerns deze toegevoegde waarde niet willen zien/betalen omdat hun net zo lekker in hun 'hamsteroorlog' zitten dan zou je als ondernemer wel gek zijn (of milieuactivist) om te investeren in iets waar je niks voor weerkrijgt behalve een hogere rentelast! Dus ja als er aan geweldig diervriendelijke producten geld kan worden verdiend dan zal er ook vanzelf een verschuiving in die richting plaatsvinden. Waarom zal je iets gaan maken waar geen afzet voor is? Waarom zou je in het weekend naar je werk gaan als de deur op slot is en er niemand is? Je bied je aan maar je kunt alsnog niks, en dus treed er verspilling op. En daar heeft helemaal niemand wat aan.

  Diervriendelijk produceren is een toegevoegde waarde, dus het voegt waarde toe! Een Ferrari betaal je ook het meervoud voor van een Lada, beide doen in basis hetzelfde maar een Ferrari heeft een betere afwerking, betere technologie, trekt meer aandacht van de mensen op straat (mocht je er gevoelig voor zijn) en de meeste mensen vinden hem ook mooier.
  Misschien beetje raar voorbeeld maar zelfs de meest geflipte hijgende ecopsychoot zal wel enigzins snappen wat ik hier mee bedoel.

  Tot nu toe waarderen de supermarkten betere producten niet op waarde terwijl er wel de bereidheid is om er in te voorzien van de producent uit. Dus ja het lijkt me toch echt beter dat deze arrogante supermarktconcerns eens aan de tand worden gevoeld!!

 • no-profile-image

  Zeugenhouder

  Wat een niveau wat hier geschreven wordt! Ze zeggen wel eens, ze zijn zo dom als een achtereind van een varken. Welke varkens houder zou niet willen ophouden met het castereren van de beertjes, als dit geen grote belemmering op leverd? Maar daar zit hem nou juist, dit moet gewoon Europees gebeuren. En daar zijn ze nu mee bezig om dit gerealiseerd te krijgen. Er zijn afspraken van het traject gemaakt. Dit loopt nu, het is een heel zware inspanning om dit voor elkaar te krijgen. Er moet ook veel onderzoek gedaan worden om de goede methodes voor dit probleem oplosbaar is. Als dit voor elkaar is zal de varkens houder het meest blij mee zijn. Hij is nu verplicht om de beertjes te castereren. Het moet uiteindelijk allemaal betaald worden. Die harde schreeuwers betalen zoals altijd niet!!! En zonder goede afspraken met een goede onderbouwing is dit niet mogelijk. Wat varkens in nood nu aanhaalt is oer dom. Het vertrouwen van de hele keten wordt hiermee onder geschoffelt!

 • no-profile-image

  hijgend hert

  Boeren zijn blijkbaar bereid, om alles te produceren wat geld oplevert.
  Dat zij daarmee de eerstverantwoordelijken zijn voor ongekend veel dierenleed...dat willen zij niet weten.
  Kan ook niet want dan krijgen zij last van hun geweten!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dhr Baay vergeet een ding, die winkelconcers zijn commerciele bedrijven (die niet bijstandsmensen een jaar laat werken en dan op straat zet,dat terzij)dus draait het inderdaad om geld.
  Niks anders bij de consument.
  Maar om nu te zeggen,dat de varkenshouderij(ofwel de hele agrarisch sector) niks aan dierwelzijn doet is ook onzin.
  Maar ja er zijn altijd van die linkse types, die dit niet begrijpen.

 • no-profile-image

  Tom

  Toch wel mooi dat de supermarkten worden aangesproken. Als de supers alleen nog maar biologisch vlees zouden verkopen (en dus de prijs daarvan kostendekkend wordt) denk ik dat de meeste Nederlandse varkenshouders graag over zouden stappen. Een echte boer ziet ook wel dat varkens het beter zouden kunnen hebben.

 • no-profile-image

  Sake

  Begrijp ik van Tom, dat hij denkt dat biologisch boeren het dierwelzijn verbetert. Dat is naar mening niet zo namelijk.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.