Varkenshouderij

Achtergrond

Smulpaap lust weer varkensvlees

De krulstaart is zijn slechte imago te boven en weer terug op de menukaart. Een stukje varkensvlees, bijvoorbeeld een gegrild hammetje, is helemaal hip in de restaurants.

Ten koste van het gewone stukje rundvlees, visje of kippetje. Een lapje van de roodbonte koe van eigen bodem doet het daarentegen weer wel goed. Of een duurzaam visje. En daar willen we ook best voor betalen.

Luxe broodjes waren al een tijdje in opmars; dit jaar is het zuurdesembrood wat de klok slaat. Ambachtelijk bereid. Het ouderweste pistoletje is daar de dupe van. De salade is een blijvertje op de menu's. Maar wel graag lichter, gezonder en luxer. Ook steeds meer mannen schamen zich niet om een salade als hoofdgerecht te verorberen.

De economische crisis laat zich ook al voelen in eettrends. De appeltaart is bezig met een comeback. "We verlangen terug naar vroeger, toen alles beter was'', schrijft vakblad Misset Horeca, die in de laatste editie de nieuwste eet- en drinktrends op een rij zette.

De populairste keukens zijn volgens de 26 ondervraagde culinaire ketens de Italiaanse: puur, super vers, licht, smaakvol, oorspronkelijken gemakkelijk en snel te bereiden. Ook de Aziatische keuken is terug, met name de Japanse tenslotte doet regionaal en/of biologisch het goed. Dat varieert van Stellendamse garnalen tot Limburgse wijnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.