Varkenshouderij

Achtergrond

Sector biedt garanties voor export Rusland

Varkensexporteurs zijn bereid nadere garanties te geven rond exporten van vleesvarkens naar Rusland.

Dat meldt voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee. Inhoudelijk wil Thijsse nog geen mededelingen doen. "Laten we het resultaat van het overleg met het ministerie maar afwachten", zegt hij. Hij ergert zich wel aan de traagheid op het ministerie. "We voelen ons niet serieus behandeld." Thijsse hoopt dat er volgende week maandag na een nieuw gesprek definitief zaken kunnen worden gedaan. "Uiteindelijk zal het ministerie wel een vergunning moeten afgeven", meent hij.

Volgens voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij en Leo Verheijen van de vakbond NVV wil de sector nadere garanties geven op het gebied van tracering. Transporteurs zouden bereid zijn om hun GPS-systemen ook op Russisch grondgebied aan te houden, hoewel ze dat daar niet verplicht toe zijn, om zo een volledige traceerbaarheid van de transporten te kunnen bieden. Ook zouden zij de dieren de laatste rustplaats voor de eindbestemming willen bieden op EU-grondgebied. Daardoor is beter toezicht mogelijk.
De transporteurs zeggen toe dat de beladingsgraad van de transporten voldoet aan de Europese welzijnsnormen. In Rusland geldt een treingewicht van 38 ton. Die norm op zich zorgt er al voor dat de beladingsgraad de welzijnsnorm niet kan overtreden.

Vorige maand gaf minister Gerda Verburg nog aan dat zij geen voorstander is van levende export naar Rusland, maar juridisch geen mogelijkheden heeft deze transporten te weigeren. Ook LTO is uit imago-oogpunt geen voorstander. NVV is voor export naar Rusland. "Als wij het niet doen doen anderen het. Wij kunnen garanderen dat de omstandigheden goed zijn. Voor de prijsvorming van vleesvarkens is export een goede zaak", meent Verheijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.