Varkenshouderij

Achtergrond 234 x bekeken 3 reacties

Rendement uit advies

Accountants en andere dure jongens willen dat de boer, die voor een schijntje werkt, nóg meer uit zijn uren perst. Maar adviseurs gaan worden afgerekend.

De boer en zijn personeel werken graag met een laag financieel rendement. Dit is althans op te maken uit de harde cijfers. De primaire landbouw, inclusief stalpersoneel, werkt voor €25,00 per uur of minder. De voorlichter komt opdraven voor €60 tot €120 per uur, de accountant en econoom voor €120 tot €180. Bezuinigen doen we als eerste op de goedkoopste, misschien kan het met een stalmedewerker minder of met een baantje erbij.

Liefst elke dag werken

Deze week hebben we in de stal de eerste buitenlander geïntegreerd. Vanuit Polen, aan de Russische grens, komt Jan ons team versterken. Hij werkt liever 7 dagen per week dan 6 en liever 12 uren per dag dan 8. Zover gaan we echter niet, 50 uren per week is genoeg. Waar Jan vandaan komt is het salaris €120 per maand, de duurste voorlichter kost dit per uur.

Polen hebben goede werkhouding

Nou is er helemaal niks mis met Polen, op de bouw hebben we er zeer goede ervaringen mee. Ook afgelopen jaar hadden we er continue vier, die alle voorkomende arbeid hebben verricht. Metselen, timmeren, monteren van stalinrichting en voermachines tot het aanleggen van de verlichting en verwarming aan toe. Uurlonen rond de €20 en daarbij een goede arbeidsmoraal.

Inzet in stallen

De uurlonen schelen terecht niet veel met die van stalmedewerkers uit de regio. Toch was ik al lange tijd benieuwd naar hun inzet in de stallen. Van andere varkenshouders weet ik dat zij er al jarenlange goede ervaring mee hebben. Ik voel me hiertoe ook genoodzaakt. Met ruim 300 fokzeugen per 40-urige werkweek is de rek eruit. Je kunt niet veel verder op uren bezuinigen.

Op de nek

Toch blijft het van de zotte. Hardwerkende stalmedewerkers en boeren met veel inzet worden op hun nek gezeten door banken, economen en adviesdiensten met de vraag of er niet nóg wat meer uit hun uren getrokken kan worden, uren die een fractie kosten van die van de raadgevers. Commentaar zoals dit wordt over het algemeen niet op prijs gesteld. Het antwoord is al snel in de trant van: dan stop je er toch mee!

Afrekening komt eraan

Ik heb niks tegen de uurlonen en salarissen van het bedrijfsleven. Wel wordt het de hoogste tijd voor echte adviezen die het rendement van de boer verhogen. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, afrekenen op rendement is aanstaande. Wie voor adviezen veel geld vraagt, moet daar ook op worden afgerekend.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ano

  Geheel terecht wat je hier schrijft. Betalen voor goed advies is een goede instelling. Ik stel mij echter een aantal bedenkingen in het draagvlak voor betaald advies. Accountants ed. tot daar aan toe, maar de voorlichter? Bijkomende bedenking: in hoeverre zijn deze personen echt onafhankelijk. Met andere woorden, als hij ziet dat het voeder "nog niet goed genoeg is om aan de varkens te geven", zal hij dan de voederfirma tegen de haren strijken?
  Volgende opmerking: in hoeverre worden adviezen opgevolgd die gegeven worden? De ene persoon ziet er meer graten in dan een ander. Misschien houdt dit wel in dat het vooropgestelde resultaat minder is? Nee de adviseur is god niet, maar wel kort door de bocht om deze misschien té verantwoordelijk te houden. Misschien even samenvatten: Ik wil goed betalen voor onafhankelijk advies, waarin de adviseur mij goed op mijn vet geeft als ik zijn advies niet opvolg. De afrekening zal dan later wel komen, niet? Aan een aantal personen zou ik zeggen: een jonge adviseur moet ook leren, net zoals een oudere, maar dan ietsjes meer.

 • no-profile-image

  Arie Accountant

  Het is maar goed dat die "dure" adviseurs er zijn, anders waren al een aanzienlijk aantal bedrijven (noodgedwongen) meer gestaakt. Er zijn veel boeren maar weinig ondernemers!

 • no-profile-image

  duitserke uit brabant

  je kunt genoeg advies voor niks krijggen deze keuze maak je toch zelf lezen oren open telefoneren internet en praten met collegas hoezo betalen je moet het toch zelf doen ik kan ook wel adviseren alleen loop ik geen risico bij een verkeerde beslissing bij een ander bedrijf daarom oren open en ogen

Of registreer je om te kunnen reageren.