Varkenshouderij

Achtergrond

Rendement bedrijfslocatie

De jaren 2010 en 2013 komen eraan. De eisen voor dierenwelzijn en emissievermindering liegen er niet om. Het gaat om hoge investeringen per bedrijf.

De afdeling Bomap van ForFarmers hield op 8 oktober in de Varkens-Showroom een studie-avond over locatiemanagement. Deze presentatie gaat 14 oktober op herhaling in Praktijkcentrum Sterksel.

Vergunningsprocedures nu al starten

Het mag dan krom zijn binnen een verenigd Europa, maar de Nederlandse wet bepaalt op dit moment dat over ruim een jaar alle stallen emissiearm moeten zijn. Drie jaar later is groepshuisvesting voor zeugen verplicht en gaan de oppervlaktenormen per dier fors omhoog. Bomap lichtte de regelgeving toe en gaf tal van voorbeelden uit de praktijk. Vergunningsprocedures duren lang en worden nu al opgestart door varkenshouders die door willen. Aan de andere kant bouwt een grote groep varkenshouders het bedrijf de komende jaren af en voert geen aanpassingen meer door.

Financiering varkensbedrijf

In de presentatie kwamen rekensommen naar voren van een licht gefinancierd bedrijf van vandaag en een overgefinancierd bedrijf na aanpassing. De presentatie was al eerder voor banken gehouden. Deze kwamen met de opmerking dat de uitgangssituatie van Bomap aan de lage kant was. De financiering na aanpassing kwam echter zo hoog uit, dat deze volgens de deskundigen voor de grootste groep varkenshouders niet haalbaar is.

Intern salderen

De wet hangt als een zwaard van Damocles boven de varkenshouderij. Zeker na twee slechte jaren is het voor bedrijven met oudere stallen vrijwel onhaalbare kaart. Stallen van de laatste 12-13 jaar zijn veelal volgens Groen Label en emissiearm gebouwd, en in geval van zeugen voorzien van groepshuisvesting. Met intern salderen nemen de mogelijkheden toe. Wie hierover meer wil weten, kan dinsdagavond 14 oktober nog in Praktijkcentrum Sterksel terecht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.