Varkenshouderij

Achtergrond 732 x bekeken 15 reacties

Rammelende mentaliteit in biggenhandel

Denkt de Nederlandse sector nu werkelijk dat Oost-Europa een onderontwikkeld gebied is waar alles gedumpt kan worden?

Ik wil vanuit Hongarije eens ingaan op die typisch Nederlandse discussies rondom het veetransport. Daarin draait het om één bedrijf, Vaex. Los van de huidige aandacht die deze firma krijgt, had ik deze blog al veel eerder willen schrijven.

In de periode dat we biggen importeerden uit Nederland en België, van mei 2004 tot en met juni 2007, heb ik twee evoluties gezien. Ten eerste werd de kwaliteit van het transport almaar beter en beter. In schril contrast daarmee staat dat de kwaliteit en de gezondheid van de geëxporteerde biggen tegelijkertijd achteruit holden.

Flink gerommeld bij biggentransport

In het verleden is serieus gesjoemeld bij het transport van biggen. Niet eens zo heel lang geleden moest je met de telescooplader klaarstaan als een biggentransport (met meer dan 1.000 stuks op een vrachtwagen) hier zijn klep opende. Daarmee kon je de dode en blauwgeperste dieren even apart nemen, om ze na het lossen van de levende biggen op de klep te storten voor tarraweging.

Strenge controles

Ik wil echter benadrukken dat dit nu niet meer speelt. Het transport geschiedt nu ordentelijk. Dat komt vooral door wettelijke maatregelen en strenge controles. Vrachtwagens worden aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gewogen. Wie overbelaadt, moet flink betalen. Daarnaast zijn er in Duitsland veel dierenartscontroles in combinatie met verkeerstoezicht door de Bundesautobahn geselschaft. En ook de controles op de weg in Nederland zijn aanzienlijk verscherpt.

Kwaliteit biggen is slecht

Nee, nu is er vooral een kwaliteitsprobleem bij de biggen. Nederland heeft een verschrikkelijk slechte naam op dat gebied in Hongarije. Die strekt zich uit naar de hele Hongaarse veehouderij. Ik kwam voor de handel in machines in het zuidelijkste puntje van Hongarije en werd daar aangesproken op de janboel die Nederlandse biggenhandelaren ervan maken.
Dit alles heeft natuurlijk een oorzaak. De twee grootste exporteurs verpesten het voor de anderen. Want er zijn echt wel goede transporteurs en handelaren.

Geen sprake van naservice

Wat zit er mis met die twee? Ze hebben maar één doel en strategie: zo snel mogelijk heen en terug, zo goedkoop mogelijk spul op de vrachtwagen en eenmaal geleverd ‘de pot op met de vetmester’.
Van naservice na bestelling is geen sprake! De eerste van een reeks biggentransporten bij een nieuwe afnemer betreft behoorlijk goede biggen. Maar als ze eenmaal binnen zijn, gaat het van kwaad tot erger. Veterinaire vaststellingen en laboratoriumuitslagen fluiten ze ferm weg. Een uitbraak van circo binnen een week na aankomst noemen ze een bedrijfsprobleem van de mester.
Een echte discounters-strategie noem ik dat. Hun hart en ziel kleven enkel aan gewin.

Omdat er maar weinig Hongaars of Deens biggenaankoopalternatief is, dromen deze twee bedrijven zichzelf een monopoliepositie toe en handelen daarnaar. Kom me niet aan met prietpraat om deze handelswijze goed te praten. Want waarom is het altijd met deze twee gedonder, en niet met anderen die het blijkbaar wel goed menen met de sector in zowel land van vertrek als bestemming?

Dit loopt helemaal fout

Ziet de Nederlandse varkenssector dan niet dat landenselectie in combinatie met handel met zulke partijen helemaal fout afloopt? Denken jullie nu werkelijk dat Oost-Europa een onderontwikkeld gebied is waar alles gedumpt kan worden?

Toch wel kansen

Ondanks de slechte naam die Nederland steeds meer opbouwt, moet het mogelijk zijn om structureel biggen hier af te zetten. Maar dan moeten er wel wat zaken veranderen.
- Lever gezond spul. Dat staat boven alles. Ik kan het niet genoeg benadrukken. En wat is daar nieuw aan? Het geldt immers altijd!
- Kom hier als grote vermeerderaar naar toe. Kom buiten, zoek zelf de afzet en promoot uw big in het buitenland.
- Lever gezond spul.
- Wees eerlijk, wissel gegevens uit en bied een inhoudelijke blik in het eigen aanleverende bedrijf.
- Lever gezond spul.
- Kies betrouwbare partners. Ik gaf hierboven al aan met wie ik nooit zaken zou doen.
- Lever gezond spul.
- Maak rechtstreekse koppelingen van boer tot boer. Besteed het transport uit aan een goede transporteur. Geloof me, Nederland heeft genoeg goede.
- Lever gezond spul.
- Schaf de overslagplaatsen af.
- En bovenal: lever gezond spul.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik las dit vanavond op een canadese varkens site . Het is de directeur van een canadese fokkerijgroepering die rondreist door Rusland en verschillende bedrijven bezoekt waaronder een nieuw varkensbedrijf . Unfortunately we were at a new farm which had received junk markethogs as breedingstock from one of the leading European genetic companies . We were ashamed of our industry . You have to give customers value , not rip them off .

 • no-profile-image

  vette big

  Patrick, de goede biggen in nederland gaan naar vaste relaties( fokker-mester) in nederland of duitsland. De biggen van grotere fokkers ( ++ 600 fz) die in oost europa belanden zijn vaak van mindere kwaliteit. Ik ken een fokker hier in de buurt met 1000 fz waarvan de biggen eerst in nederland verkocht werden, toen in spanje, polen, en nu in hongarije. En het blijft rotzooi ( streptococcen/coli). Maar zo lang ze voor een vette toeslag geladen worden vind deze man het wel best.
  Jullie zullen dus zelf ook meer navraag moeten doen naar de fokker uit het betreffende land. Want vaak is in handels kringen wel bekend wie er slechte kwaliteit leveren.

 • no-profile-image

  boer bart

  om alles over een kant te scheren is wel erg gemakkelijk. als een rote appel in de kist zit wordt er over die rotte appel nog lang gesproken maar over die honderd andere hoor je niets. en van mij mogen de namen van die twee handelaren ook wel genoemd worden.

 • no-profile-image

  J Janssen

  Jij praat over 2 exporteurs wie is de tweede

 • no-profile-image

  ronald

  Enige nuance is op zn plaats! Ik koop sinds mei 2004 ook Nederlandse biggen in HOngarije. Jaarlijks ruim 25.000 stuks. En allemaal via de handelaar Hunland Trade Kft. IK ben tevreden met zijn handel en wijze van werken! Maar... IK ga in Nederland de bedrijven bekijken, vóór ik biggen koop. Lijkt me ook wel logisch, het gaat non-de-ju om veel geld. Om dan klakkeloos de handel de schuld van alles te geven, gaat er bij mij niet in. En ook ik heb wel eens een foute inschatting gemaakt, maar dan weet ik dat ik zelf verantwoordelijk ben (immers ik heb die biggen aangekeken).
  WÉL ben ik het met je eens dat er in Nederland nog veel te veel bedrijven zijn die matige tot slechte biggen maken. Maar dat kun je als koper weten. Als je blind een partijtje biggen bestelt, en puur en alleen naar de prijs per stuk kijkt dan neem je risico. Als je de herkomst weet, en nog beter, hoog-gezondheidsstatus biggen koopt, dan betaal je meer maar weet je wel wat je krijgt. Overigens, zal Nederland absoluut naar hogere gezondheidsstatus moeten streven, want met het huidige biggenoverschot valt het ondereind (lees: bedrijven die ongezonde biggen verkopen) vanzelf af.
  Verder heb ik al eens gesuggereerd dat die clubs als DPP en NVV eens met verfrissende ideeen moeten komen, en bijvoorbeeld een BIGGENPASPOORT maken. De NVV is er toch voor de sector?? Help dan de biggenafzet eens te bevorderen, en als er dan een paar NVV leden in de "knoei" komen omdat ze slechte(re) biggen hebben, so what?

 • no-profile-image

  Patrick

  Mijn beste Ronald , na het lezen van uw reactie , bijf ik toch op een punt haperen !
  Als u dan zelf de oversteek maakt om iedere aan te kopen big eerst te zien waarom hebt u dan nog een vermeende monopolistische kft nodig ??waarom koopt u ze dan niet direct bij de vermeerderaar ??? Met een bijleg van 3500 euro transport en een aftrek van 25% btw (die je niet hoeft te betalen volgens Europees BTW stelsel) heb je een zaak gedaan voor je een big in de Hongaarse Hizlada hebt?
  En dit artikel slaat op een algemeene sfeer en niet enkel en alleen op een bedrijf .

  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick. Dat is nog eens een hete blog. Maar Patrick op ander gebied en gedachten.Kan ik maar een ding zeggen ja. Het klopt zoals je schrijft.Maar kerel kan niet anders waar moet dan al dat echte goede van komen. een keer is het op en dan krijg je minder kwaliteit.
  Eens zie Bas Engelen van KI Samen tegen me. Bert iedereen wil altijd je beste koe kopen.En VERKOOP je beste koe altijd want dan is je 2e koe de beste en altijd spreek je de waarheid. maar dan krijg je zoals Patrick schrijft: HET word als maar minder in kwaliteit.
  Patrick ik vind dit pas een echte blog zoals ie vaker kan worden geschreven maar de durf is er niet.Ik hoef zulke niet te schrijven. zit in complete andere wereld waar zo iets nog niet echt speelt.
  Hoop ze laten je heel in reacties Patrick.Zet helm op
  Groeten
  Bert
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Peter Claessens

  Beste Patrick,

  Ten eerste zou ik in het algemeen op je blog willen reageren. Mensen die naar het buitenland gaan wonen moeten eigenlijk weten dat elk land anders is, andere gewoonten heeft en natuurlijk is midden/oost Europa op veel gebied niet te vergelijken met bv. Benelux. Efficientie, rendement, kwaliteit,... is dikwijls niet te vergelijken met wat we thuis gewoon zijn.Maar dit biedt wel dikwijls net mogelijkheden voor mensen die met veel inzet, moeite, vallen en opstaan en ook een beetje kapitaal er tegen aan willen gaan. Wat mij persoonlijk geweldig opvalt is je negativiteit over hongarije, je geburen, je partners, enz. . Mijn mening is dat iedereen voor zijn eigen bedrijf, omgeving, zaken partners verantwoordelijk is. Somige hebben bijna nooit problemen en andere altijd?! Een tijdje geleden schreef je over de hectare subsidie in hongarije : concreet had je het over 560 ha en 48.000€. Dit getal klopt niet! Elke landbouwer in Hongarije trekt minimum 170 €/Ha maar dit kan nog meer zijn als hij meedoet met het milieu programma. Ook de getallen i.v.m. de machiene subsiedies zijn niet correct, trouwens waarom zou iemand dan nog met een oude tractor rijden. Er zijn in Hongarije reeds mooie bedrijven en er komen er steeds bij, misschien moet je hier eens over schrijven.
  I.v.m. je laatste blog. Ongelooflijk om net van jouw zoiets te lezen. Ik ken meerdere boeren die in tegenstrijding met jou biggen kopen en vetten (ook al is de prijs geen 2,2€) en succes hebben in hun vak. (rest verwijderd wegens persoonlijke aanval, red.)

  P.Claessens
  Hongarije

 • no-profile-image

  ronald

  Redactie Boederij: ik zie dat jullie een deel vd reactie van Peter Cleassens hebben verwijdert met als reden "wegens persoonlijke aanval" op Feliers. Nou vraag ik me af of de Redactie Boerderij dan nooit de weblogs van Feliers leest, want die valt zeer regelmatig personen/bedrijven aan, puur op basis van zijn eigen frustraties....... Waarom censureert u daar dan niet?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ronald,

  Heb weinig persoonlijke aanvallen gezien in de weblogs van Patriek. Hij schrijft meer wat hij persoonlijk mee maakt.
  Er is gewoonte veel in nieuws geweest, waarom daar niet over schrijven? Hij scrhijft naar mijn idee eerlijk over zijn belevingen, waarbij ik bij jou alleen grotendeels positiviteit lees. Terwijl ik ook weet van mijn avonturen, dat je dingen mee maakt in buitenland,die je niet snapt. Waar ook Westerse (NL) bedrijven alleen ogen voor winst hebben ipv kwaliteit, service.

 • no-profile-image

  ikke

  Ik snap eigenlijk niet zo goed als Patrick zelf een stal heeft staan van 1500 zeugen, hij deze niet vandaag nog vol met jonge zeugen rijdt. Hij als vakman moet dan toch makkelijk kunnen concureren met onze 'slechte biggen' . Ik zou alleen een grote mond opzetten als ik het zelf beter zou kunnen ?. Het dikke nek gehalte van zijn colums straalt er iedere keer weer vanaf, dat geeft niets maar doe het zelf dan beter!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik snap het niet ,
  Hij doet het tenminste niet anoniem.
  Hoeveel mensen zitten niet anoniem hier onder reportages,nieuws van Vion ect commentaar te leveren. Maar er hardop vooruit komen gebeurd niet.
  En je kan hellaas gewoon niet alles zelf en vooral niet in zulke landen. Daar is je aandacht voor veel meer dingen noodzakelijk.
  Ik vind het knap dat hij hier zijn mening over geeft, die misschien door veel meer gedeelt wordt.
  En welk blog hier, schrijft niet over hun bepaalde succes tegen over de lokale bevolkingen van hun gebied?!

 • no-profile-image

  ?

  Ja maar jeroen, in het buitenland??????? Wie zegt dat jij Jeroen bent???

 • no-profile-image

  Jeroen

  ??
  Je snapt mij punt wel en je gaat nu als een klein kind gedragen door deze vraag.
  Patriek meld hier zijn ondervinding en mening, daar zijn bepaalde mensen niet van gediend(eigenaar bedrijf) en wordt er persoonlijke informatie hier niet gezet en dan is laf. Je ziet zelf wel eens onder berichten van verschillende bedrijven gezever en niemand die het hardop eens zegt. Er zijn wel meer bedrijven die rotzooi verkopen en daar kan een hele markt de dupe van zijn.

 • no-profile-image

  Bert

  Hei Ho ALLEMAAL.
  Zo als het met deze blog gaat gaat het fout en is niet de opzet van de boerderij blog waar we allemaal een kans aan hebben om mee te doen.
  Met welke BEDOELING? Met de bedoeling dat we er wat mee kunnen doen en wat van kunnen leren met elkaar die in het buitenland bezig is.En met de BEDOELING onze mede bedrijfs oefenaars in NL te laten lezen hoe het ons vergaat in diverse landen.
  WAT WE NIET MOETEN is om elkaar zo te bewerken. want dan houdt het op.
  En ik denk is voor de meeste op een?enkeling na ook duidelijk. Wij als NL agrariërs durven altijd onze naam te geven en zullen ons niet verbergen achter een vraag teken. Zijn er dan al die zover af gezakt zijn dat ze zo bekrompen zijn zo als ik zie dat ze zijn in NL?Als je kijkt naar reacties en manier van schrijven op dieren pagina's
  NEE doen WE niet HE.
  Ik ken vraag teken. En reden van vraag teken.Vraag teken niet doen je bent bezig de boerderij blogs te vernielen. Niet doen helpt jouw ook niet.
  En ja er is en word nog steeds door enkele gedacht.Och die weten niet wat een goed beestje is en we horen er toch niks van.Lading die ik heb gehad was best hoe dan ook.Maar weet dat er dichter bij NL gerommeld word.
  En bloggers en mister ?. Wat die NL man uit Canada schreef in reactie op deze blog.Zegt toch zat?
  En nu houden we op om Patrick aan te vallen? of moet Robert er maar het bijltje bij neer gooien?
  Wie is er daar mee gebaad?
  We gaan door met plan om van elkaar te leren en plan om mensen in NL op een positieve manier van ons te laten horen.Alleen zo komen we elk voor zich vooruit. met stom bekrompen doen komt je eigen bedrijf of werk ook niet voor uit.
  Landbouw en andere takken zijn nu waar ze zijn.Alleen maar door dat we van elkaar leren en positieve kritiek leveren
  Dit was Bert Kazakhstan zonder ?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.