Varkenshouderij

Achtergrond 7 reacties

Project verdoofd onder druk

De ontwikkelingen rond het castreren in de varkenshouderij zijn met het nieuws dat Lidl en Aldi niet-gecastreerd vlees in de schappen gaan leggen in een stroomversnelling geraakt.

Vooralsnog moeten beide ketens eerst nog bewijzen wat hun aankondiging werkelijk waard is. Met name bij Aldi lijkt het er op dat dit bedrijf vooral vrouwelijk varkensvlees wil verkopen. Daarmee voldoet zij aan het CBL-voornemen, maar omzeilt het bedrijf de geest van de afspraken van Noordwijk. Terecht dat LTO en NVV hier laaiend om zijn.

De actie van Varkens in Nood om C1000 en Albert Heijn voor de rechter te dagen om af te dwingen dat het castreren wordt beëindigd zet de ontwikkelingen verder onder druk. Vooralsnog houden deze supers de rug recht en willen ze nu nog niet overstappen op een volledige castratiestop, maar zetten ze in op verdoofde castratie.

Maar wat zal er gebeuren als Lidl succes boekt met zijn nieuwe project en er in slaagt zonder problemen berenvlees te verkopen? Zo’n succes komt bovenop dat van Milieukeur De Hoeve dat al sinds vorig jaar berenvlees afzet.

De reactie van CBL is veelzeggend. Als het aan de supermarkten ligt wordt er veel eerder gestopt met castreren dan in 2015. Al deze ontwikkelingen zijn niet bevorderlijk voor een succesvolle implementatie van het project. Zeugenhouders doen er echter toch verstandig aan de apparatuur aan te schaffen. Die betalen de supermarkten immers.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Guus

  Aan varkensvlees zit zowiso een luchtje.
  Ik laat het gewoon even liggen.

 • no-profile-image

  ik

  Wij hebben vanavond soep met ballen. En waar blijven de spierballen van VION. Speel nu in nou het ijzer heet is. Maak bekend dat er geen gecastreerde varkens meer geslacht worden en t jullie een bakproef doen op elk mannelijk varken

 • no-profile-image

  Marian Henderson

  Geachte redactie, verdoofd castreren was misschien een goede tussenoplossing geweest als castreren inderdaad nodig was. Nu blijkt dat berengeur maar in 1% van de gevallen voorkomt en door consumenten ook maar zelden als hinderlijk wordt ervaren, is ook verdoofd castreren een onnodige en dus ontoelaatbare schade aan het varken toebrengen. Waarom niet inzetten op gezond verstand ? Vriendelijke groet, Marian Henderson.

 • no-profile-image

  Ben

  Beste Marian,

  Ben jij soms de Marian Henderson uit Harlingen die ervaringsdeskundige is op het gebied van depressies? Volgens een artikel zie www.ad.nl/diagnose/article48198.ece
  wordt je jaarlijks zo’n drie, vier maanden overvallen door somberheid.
  Je hebt er zelfs een boek overgeschreven "De aap op mijn rug".
  Als varkenshouders zich nou ook zorgen moeten gaan maken over mensen die depressieve reacties geven en een aap op hun rug hebben dan is de beer helemaal los. Nou ik wens je veel sterkte.

 • no-profile-image

  Johan

  Het castreren is een gewoonte gebaseerd op de veronderstelling dat de consument het vlees anders niet lekker vind. Er moet gewoon veel meer onderzocht worden ipv klakkeloos maar dingen aan te nemen en daar naar te handelen. Ik zou wel eens eens een onderzoek willen zien hoeveel procent van de consument het verschil kan proeven!

 • no-profile-image

  angela

  jongens, jongens, ga elkaar nu ook nog eens niet aanvallen!
  al onze huisdieren, honden katten, paarden, geiten bokken mogen allemaal gecastreerd worden.
  daar hoor je niemand over dat het slecht is voor het dier.
  en juist de burger mensen zijn nu tegen het castreren.
  hoe rijmen ze dat nou?
  dit is dus wat mij zo verbaast.

 • no-profile-image

  bert

  raar. het is duitsland die jaren tegen berenvlees is. en laat nou net duitse winkel ketens met berenvlees komen???
  als het klopt, is het een goede zaak. wat moet ik als boer met spullen die in ziekenhuizen gebruikt worden om te verdoven. gewoon te gevaarlijk. zeker met kinderen op de boerderij. gewoon stoppen met castreren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.