Varkenshouderij

Achtergrond 239 x bekeken 11 reacties

Millenniumbug in MKZ-zaak

Niet alleen MKZ, maar ook het millenniumvirus heeft toegeslagen in Kootwijkerbroek. Dat blijkt uit de gisteren vrijgegeven stukken over de omstreden mond- en-klauwzeermonsters.

De geprinte interne testresultaten zijn voorzien van een datum die ruim twee maanden voor de besmetverklaring ligt. De geprinte testresultaten van 22 en 23 maart 2001 dragen de datum 16 januari 2001; de resultaten van 27 en 28 maart 2001 zijn gedateerd op 17 januari 2001; de testresultaten van 29 maart dragen de datum 18 januari 2001. Op één formulier is de datum doorgehaald. Het ID Lelystad zegt dat de foute datering te maken heeft met "een computer die tengevolge van de millenniumwisseling problemen had met het genereren van de juiste datum".

Het berekeningsprogramma dat is gebruikt voor de vaststelling van mond-en-klauwzeer is destijds gecontroleerd volgens ID-Lelystad. "En het resultaat was dat het berekeningsprogramma goed functioneerde bij het uitlezen van de onderzoeksgegevens." In de toelichting aan de minister bij de stukken maakt ID Lelystad geen melding van de milleniumbug. De printdatum is niet de eerste onzorgvuldigheid die in dit dossier naar boven komt. Eerder bleek dat bij de registratie van het monster een verkeerd nummer was ingetikt. Abusievelijk bevatte het nummer een 7 te veel.

Dat ID-Lelystad terecht tot de conclusie is gekomen dat er sprake was van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek is door verschillende deskundigen al beoordeeld. Monsters, ingestuurd vanaf het Kootwijkerbroekse bedrijf, waren positief getest op mond- en klauwzeer. De toegepaste tests waren niet allemaal even gebruikelijk, maar daarmee niet minder betrouwbaar.

Dat het virus maar bij één van de veertien kalveren op het bedrijf werd gevonden, was opmerkelijk. Maar het virus dat in 2001 de ronde deed, gedroeg zich anders, zo is later gebleken bij dierproeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De overheid blijkt zelf nog steeds met mkz te zijn besmet zoveel missers

 • no-profile-image

  Klaas

  De regering heeft er zelf alles aan gedaan om de schijn op zich te laden, dat ze niet eerlijk zijn geweest. Ze hadden dit kunnen voorkomen, door toen direct de gegevens op tafel te leggen. Dan was toen dat millenniumvirus al naar buiten gekomen, wat hun geloofwaardigheid behoorlijk had aangetast. Nu is het allemaal niet belangrijk meer, maar volgens mij zijn de Kootwijkerbroekers gewoon belazerd met hun specifiek virus, men kon zich het toegeven van fouten niet veroorloven, want dan stond de hele bestrijding van de MKZ op losse schroeven en was er opstand uitgebroken onder de boeren.

 • no-profile-image

  Louisa

  De mkz-crisis bewees een criminele overheid! Hoe er Polen zeer snel even een werkvergunning kregen om te "ruimen" op een wel ZO klungelige manier ook dat nog. Hoe melkveehouders belazerd werden dat hun koeien mochten bijven leven na de enting en alsnog geruimd werden. Hoe er ter plaatse ineens "wetten" werden gemaakt* die niet bestonden dat hiermee ook zomaar alle hobbydierhouders "geruimd"werden. Hoe Waalkens de opperuimer was, die zo veel en snel mogelijk ALLES geruimd wilde hebben. (onbegrijpelijk dat ze die man dierenbeschermer van het jaar gekozen hebben) Hoe de pers bij ruimingen weg werden gehouden. Hoe er nog dieren leefden terwijl ze al in de grijpers hingen! Hoe ze nu jaren nodig hebben om met "feiten" naar buiten komen. Bijna alle rechtzaken tegen de overheid toen werden verloren... jaja Zie mkz-zwartboek voor de puinhoop van de overheid. Alle dieren de dupe zoals altijd weer. (en veel mensenverdriet) Groet, Louisa *er zijn zelfs meer hobbydierhouders geruimd dan commerciele bedrijven. zie www.hobbydierhouder.nl

 • no-profile-image

  Nietje

  Mis ik hier iets, of ben ik ook nog echt blond ook? Millennium Bug....2001....??!!
  Volgens mij was dat toch echt een jaar eerder het geval. Ach men moest alleen kunnen kijken of ze dezelfde soort ruiming onder dit soort dieren konden houden als ook in 1997 met de varkens pest. Wat denkt u van de evacuatie van Ochten - Heusden e.o. nog een paar jaar daarvoor m.b.t. hoogwater. Allemaal TESTEN voor als het een keer echt nodig is! Veel mensen en dieren is leed toegebracht en dat onnodig.
  Waarom testen gedaan die niet gangbaar waren, maar daarom niet minder betrouwbaar? Dit klinkt mij als microbiologisch analist toch heel erg wazig in de oren. Men probeert nog steeds iedereen zand in de ogen te strooien als u het mij vraagt.
  MKZ is niet begonnen in Kootwijkerbroek, maar bij die B.... in Den Haag.

 • no-profile-image

  gli

  Ik geloof iedereen tot het tegendeel blijkt.
  Wat LNV betreft heb ik nu zeer ernstige twijfels.
  Mijn waarderingscijfer voor de minister die met een 8 begon en steeds is gedaald, zal nu dik in de min komen.
  Ik denk trouwens niet dat iemand in de residentie daar een halve minuut van zal wakker liggen

 • no-profile-image

  gj

  Fouten gemaakt bij de datering?
  Hier werden in het verleden rechtszaken op verloren.
  Toch een fake-onderzoek (resultaat)?
  M.i. zijn dit soort stukken niet meer rechtsgeldig.
  Zijn de Kootwijkerbroekers toch belazerd?

 • no-profile-image

  Dirk

  De geloofwaardigheid van lnv trek ik in twijfel maar dat was ten tijde van de mkz crisis ook zo In die tijd werden boeren gekort op dergelijke fouten wat later weer ingetrokken werd maar toch Als je op dit moment dergelijke fouten maakt word je zwaar gekort op je bedrijstoeslag Nu blijkt dat lnv zeer onbetrouwbaar is Geld ook voor kamerlid Waalkens immers hij steunde de crisis in de kamer door dik en dun geld overigens ook voor Oplaat

 • no-profile-image

  johan

  Millennium virus.... Bij ID lelystad geloven ze toch ook nog in Sinterklaas toch? Maar ok, ook daar hebben ze een punt... ...van wie zouden die pakjes anders zijn?? LNV??

 • no-profile-image

  wibe

  Ook bij ons zijn er op de laboratoriumuitslagen datums vermeld die niet juist waren. Ook het in verslag staan dingen die ik gezien zou hebben maar ook dat klopt niet. Niemand die hier ook maar iets over wilde uitleggen.

 • no-profile-image

  Mark

  Precies wat ik al vermoede, wat de uitslag ook zal zijn, altijd zullen die kootjewijkerbroekers geloven dat ze belazerd zijn.

 • no-profile-image

  jozef

  kootwijkerbroek wordt en is inderdaad voor de gek gehouden,helaas maar is dit bij de watersnood ook niet gebeurd in eerste instantie,als er een kruisje verkeerd op de meitelling word geplaatst zijn de gevolgen voor de ondernemer,het lab in lelystad cq lnv treffen nooit geen enkele blaam zij zijn " boven alles " verheven.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.