Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Financiële crisis

Ook Hongarije is ten prooi gevallen aan de financiële crisis. Vernietigend. De Hongaarse forint is ingestort en de rente is te hoog om nog te investeren.

Hongarije is, net als de meeste centraal-Europese landen, nog niet toegelaten tot de ‘eurozone’. Men hanteert nog de oude munt, de forint (huf). Echter, de meeste import en export gaat in euro’s of dollars. De afgelopen weken is de wisselkoers ingestort. Nog niet lang geleden was 1 euro gelijk aan 230 huf. Nu is 1 euro gelijk aan 280 huf. Een verschil van bijna 22 procent. En waar is het einde? En hoe snel of langzaam krabbelt die forint weer op?

Big nu veel duurder

Voor onze varkensbedrijven heeft dit natuurlijk impact. Een importbig is in twee maanden tijd bijna 22 procent duurder geworden, puur en alleen door de wisselkoers. Dit heeft óók impact op de biggenprijs af Nederland, immers de export zal op zijn kont vallen als de biggenprijs niet fors wordt verlaagd. Ook wij overwegen maar even te wachten met de opleg van biggen uit Nederland.
Bepaalde grondstoffen worden ook beïnvloed. De daling van de Amerikaanse sojaprijs (dollar), wordt geheel opgesoupeerd door de slechtere wisselkoers. Ook de prijs van allerlei vitaminen, aminozuren en MCP zullen in Hongarije in prijs exploderen.

Export verloopt vlotjes

Aan de afzetkant geeft het ietswat ‘lucht’. Varkens(vlees) wordt immers veelal in euro’s verhandeld. Als de machtsmisbruikende Vion of Tönnies een €1,60 voor een kilo geslacht varken betalen, is dat vandaag gelijk aan 448 huf in vergelijking tot 368 huf een-twee maanden geleden. De export van varkens(vlees) loopt dus vlotjes. De varkensprijs gaat volgende week zelfs omhoog in Hongarije, dit in tegenstelling tot in alle West-Europese landen. Daar drukken de slachterijen de inkoopprijs omdat anders hun vlees niet meer richting Hongarije kan worden afgezet. En ook Roemenië en Polen kampen met de wisselkoers. En daar gingen de laatste maanden toch erg veel biggen én vleesvarkens naar toe.

Koopbereidheid

Groot probleem is dat deze enorme crisis (wellicht) de koopbereidheid van consumenten negatief beïnvloedt. Immers, de aflossing op de lening voor de auto of woning, veelal in euro’s of Zwitserse franken, is nu opeens stukken duurder. Ook de daling van de olieprijs (dollar), en daarmee de prijs van diesel of benzine, wordt deels opgevreten door de lagere wisselkoers.

Rente van 14 procent

Tel daarbij dat de Hongaarse Centrale Bank vrij onverwachts in één klap de basisrente met 3 procent heeft verhoogd, en die bedroeg al 8,5 procent. Daar komt de winst voor de bank nog bovenop, dus tel gerust een totale rente van om en nabij 14 procent. Investeringen komen daarmee dus stil te vallen. Yes, it’s crisis (again).

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald

    Even update van m'n artikel:

    IMF + EU helpen Hongarije met noodkrediet van 25 miljard dollar.

    Sinds maandag klimt forint koers uit het dal, van 275 naar 255 huf per euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.