Varkenshouderij

Achtergrond 278 x bekeken 1 reactie

Enthousiasme verdoven is weg

Mengvoer blijft ondanks dalende grondstofprijzen duur, en het gaat snel met de discussie rond wel of niet verdoofd castreren. Dat (en meer) bleek op de beurs in Hardenberg.

Drie dagen Beurs Hardenberg levert veel gesprekstof op. Drie zaken kwamen in veel gesprekken met collega’s naar voren: dalende opbrengstprijzen, de hoge voerprijzen en de discussie over wel of niet verdoofd castreren.

Dalende opbrengstprijzen

In twee weken tijd zijn de varkens 6 tot 10 cent gezakt en ook de biggen gaan opnieuw fors onderuit. Collega-varkenshouders geloven nog nauwelijks in een normale vraag- en aanbodmarkt. Toch blijven banken positief, de Rabobank kan aan de hand van historische waarden bijna voorspellen dat het binnenkort weer goed komt. Van DLV-directeur Paul Bens, ook spreker op het openingsymposium van de beurs, weten we inmiddels dat hij zeer positief is voor de komende jaren.

Hoge voerprijzen

Ondertussen zitten varkenshouders met hoge voerprijzen. Voor de meeste bezoekers op de beurs is het niet te vatten: grondstoffenprijzen zakken met grote sprongen, mengvoerprijzen dalen met kleine stapjes. Gemalen gerst en tarwe worden in de silo geblazen voor maar net 15 cent per kilo, 40 procent minder dan begin dit jaar.
CCM wordt aan huis aangeboden voor 9 cent per kilo of minder, eveneens 40 procent lager dan bij de vorige oogst.
En de mengvoerprijzen? Die blijven hoog en zijn slechts een paar keer met slechts 5 procent gedaald.
Over het vernieuwde voer van Cehave wordt ook veel gesproken. Voederconversies van 2,0 vindt men aantrekkelijk, maar uiteraard niet bij een pakketprijs van 30 cent of meer. Dat schiet niet op. Twee keer een kwartje per kilo is 50 cent voerkosten per kilo groei, dan begint het weer leuk te worden. Let wel, een paar jaar terug was 40 cent per kilo groei nog heel normaal.

Enthousiasme over verdoofd castreren is weg

Ook een - druk bezochte - cursus verdoofd castreren was onderdeel van de beurs. Iedereen is gelukkig weer geslaagd, zo hebben we als varkenshouder al heel wat oorkondes in huis hangen.
Veel tumult was er rondom Aldi en Lidl, troeven deze Duitse supers ‘onze’ Appie H. en C1000 af? En Tönnies, kan deze snelgroeiende Duitse slachterij al beren detecteren? Eén ding is zeker, het aanvankelijk positieve gevoel bij verdoofd castreren is bij de beursbezoeker geheel weggeëbd. Het apparaat wordt wel besteld, tot 1 januari wordt het immers betaald door supermarktkoepel CBL. Het daadwerkelijke gebruik ervan is echter ongewis. Of we hier nou veel mee opschieten?

Varkens in Nood kreeg logge kolom in beweging

Dat we eerder dan het beoogde jaar 2015 stoppen met castreren lijkt steeds realistischer. De druk van Varkens in Nood werkt op korte termijn echter averechts. De beerbig schiet er niks mee op. Wel heeft Varkens in Nood bewerkstelligd dat logge slachterijen en supermarkten gaan bewegen, dit is ons als varkenshouders nog nooit gelukt.

Grote plus voor boerenrendement

Wanneer er meer berenslachters komen in Europa is dit voor het boerenrendement een groot pluspunt. Weinig boeren willen overgeleverd zijn aan één of twee afnemers. Arno Oostdam, commercieel directeur van Cehave, wist mij op de beurs te vertellen dat hun ‘supervoer’ juist voor beren heel interessant kan zijn. Met de wetenschap dat een beer al enkele tienden voederconversie lager scoort, gaan ook de voerkosten omlaag.
Genetisch kunnen we naar een niveau dat vergelijkbaar is met pluimvee. Het kan nog fors lager dan 2,0. Hendrix Genetics, wereldmarktleider in de leghennenfokkerij, ziet hier bij varkens nog een grote uitdaging. Voor het bedrijf reden om vorig jaar ook in de varkensfokkerij te gaan. Dit is dan weer het mooie van het vak van varkenshouders, er is nog veel te verbeteren. Nederlandse varkenshouders zullen voorop blijven lopen en zien een rooskleurige toekomst tegemoet. Eind goed, al goed.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Voederconversie kan allang lager. Vrijwel iedereen denkt in zoveel mogelijk kilo's per dier, waardoor er meer onderhoudsvoer nodig is. Minder zwaar afleveren heeft dan als voordeel een hoger voederconversie.

Of registreer je om te kunnen reageren.