Varkenshouderij

Achtergrond 337 x bekeken 3 reacties

Dow Jones en korrelmais

Op het eerste gezicht hebben de Dow Jones en korrelmais niets met elkaar te maken. Echter, niets is minder waar!

De laatste weken wordt iedereen keihard geconfronteerd met de Financiële Crisis. Overal proberen de ministers van financiën en de directeuren van de Nationale Banken deze helse brand te blussen. Hopenlijk komen ze ook nog toe aan het precies uitzoeken welke kleinere of grotere bandieten deze crisis hebben doen ontstaan. Blijkbaar hebben vele ‘hoge bankheren’ zich jaarlijks mogen verrijken met enorme salarissen én bonussen, terwijl zij (on)bewust enorme risico’s namen met het geld van anderen.

Wereldwijd stortten de aandelenbeurzen in elkaar. De aan de beurs genoteerde bedrijven zijn vele honderden miljarden dollars minder waard Dit zijn bedragen waarvan je je geen voorstelling kunt maken. Onwerkelijk. Zelfs Dagobert Duck zou zich achter het oor krabben.

Zloty, forint en roebel

Door het ineenstorten van de financiële wereld, en het feit dat in veel Centraal-Europese landen de euro nog niet is ingevoerd, is de waarde van het geld hier enorm gedaald. De Poolse zloty, de Roemeense leu, de Hongaarse forint, de Russische roebel, allen zijn ingestort. Tot voor enkele maanden was 1 euro gelijk aan 230 forint, gisteren was die 266 forint. Dat is een verschil van 15,6 procent.

Graanmarkt is euro-aangelegenheid

Dit raakt heel veel mensen. De lease-auto wordt opeens een stuk duurder, want die contracten zijn in euro’s of Zwitserse franken afgesloten. Ook de agrarische markten worden geraakt. De graanloodsen zijn tot aan de nok gevuld met graan, en nu wordt dag-en-nacht de korrelmais gedroogd en in de hallen gereden. De akkerbouwer krijgt 20.000 forint per ton betaald, afgeleverd bij de handel/droger. Tot enkele weken was die 20.000 forint gelijk aan 830 euro, vandaag is dat 750 euro per ton... Kopen! Wat gaat de handel doen? De graanmarkt is immers een euro-aangelegenheid. De handelaren gaan wellicht grof geld verdienen over de rug van de boer. Niks nieuws, dat weet ik, maar toch. Of gaat de europrijs van mais onderuit? Immers, de meeste EU-korrelmais komt uit Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Wat het ook wordt, als varkenshouder hoop ik dat we veel verdienen per afgeleverd vleesvarken. Omdat ik weinig tot niets van mijn grote vrienden Vion en Tönnies verwacht, moet de winst dus uit zo goedkoop mogelijk graan en mais komen. Sorry akkerbouwers!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nic

  Ronald, ik lees je verhalen meestal met veel belangstelling en herken veel van de problemen die ik zelf in Rusland tegenkom.
  Maar mbt het ineenstorten van de lokale geldeenheden klopt je verhaal niet helemaal. De florint is inderdaad (vgl met 3 maanden terug) 16% tov de Euro minder waard geworden, tov de dollar zelfs 38%. Voor sommige is het maar goed dat graan een Euro aangelegenheid is...
  Maar je opmerking over de Roebel klopt niet. Deze is juist tov de Euro een 4% meer waard geworden! Wel een 13% verlies tov de dollar en er wordt nog zeer veel in dollars gedaan, maar dit tekent toch wel ook de huidige kracht van de roebel ondanks ook in rusland de volledige ineenstorting van de beurskoersen.
  Als laatste opmerking je advies over kopen van korrelmais voor 750 Euro per ton. Mocht dit toch 75 Euro zijn dan is kopen en wel zoveel mogelijk het juiste advies. Het hoeft nog niet het laagste niveau te zijn op dit moment, maar de kans dat dit volgend jaar weer is verdubbeld of nog hoger, is niet ondenkbaar.

 • no-profile-image

  Nic

  Ronald, ik lees je verhalen meestal met veel belangstelling en herken veel van de problemen die ik zelf in Rusland tegenkom.
  Maar mbt het ineenstorten van de lokale geldeenheden klopt je verhaal niet helemaal. De florint is inderdaad (vgl met 3 maanden terug) 16% tov de Euro minder waard geworden, tov de dollar zelfs 38%. Voor sommige is het maar goed dat graan een Euro aangelegenheid is...
  Maar je opmerking over de Roebel klopt niet. Deze is juist tov de Euro een 4% meer waard geworden! Wel een 13% verlies tov de dollar en er wordt nog zeer veel in dollars gedaan, maar dit tekent toch wel ook de huidige kracht van de roebel ondanks ook in rusland de volledige ineenstorting van de beurskoersen.
  Als laatste opmerking je advies over kopen van korrelmais voor 750 Euro per ton. Mocht dit toch 75 Euro zijn dan is kopen en wel zoveel mogelijk het juiste advies. Het hoeft nog niet het laagste niveau te zijn op dit moment, maar de kans dat dit volgend jaar weer is verdubbeld of nog hoger, is niet ondenkbaar.

 • no-profile-image

  ferdinand

  ik citeer
  Tot enkele weken was die 20.000 forint gelijk aan 830 euro, vandaag is dat 750 euro per ton... Kopen! Wat gaat de handel doen? De graanmarkt is immers een euro-aangelegenheid. De handelaren gaan wellicht grof geld verdienen over de rug van de boer. Niks nieuws, dat weet ik, maar toch.

  Dit vindt ik een iet wat misgunnend opmerking.
  Zit zelf in de handel.. sommige mensen zien liever dat je niet te veel/verlies maakt op je handel.

  Als je dan als boer het een "ander" = de handelaar niet gunt.
  Dan moet je niet zeuren maar zelf de handel in gaan, zelf risico's durven te nemen. zelf je winsten bepalen maar ook dapper genoeg zijn om zonder zeuren je verlies te pakken.

  Wat ik hiermee wil zeggen in goede tijden maar ook in slechte tijden moet je iemand nog steeds winst gunnen anders moet je niet aan het verkoopspel mee doen maar veilig een baan zoeken waar je van 8 tot 5 je vertouwde loon verdient.

  Groet,

  Ferdinand Harkema

Of registreer je om te kunnen reageren.