Varkenshouderij

Achtergrond 308 x bekeken

Derde generatie ligboxenstal

Jaarrond opstallen wordt gemakkelijker tegenover de buitenwacht te verdedigen.

Vorige week dinsdag kopte NRC Handelsblad op pagina 2 met Superboerderijen passen goed op industrieterrein. Daaronder een heel lezenswaardig artikel over het fenomeen megastallen. Met zevenmijlslaarzen stapt de krant langs deskundigen en belanghebbenden en schetst een helder overzicht van de voors en tegens van grootschalige veehouderij (Extreem grootschalige veehouderij is omstreden, maar biedt dier, milieu en landschap voordelen.)

Het verhaal wordt geïllustreerd door een grote foto in een van de enorme stallen van het mega-melkveebedrijf van de gebroeders Van Bakel in Vredepeel, 1.300 melkkoeien. Op de voorgrond is de carrousselmelkstal in actie. Het is een grote, brede, erg hoge en daardoor luchtige stal, een goede vertegenwoordiger van wat je de tweede generatie ligboxenstal zou kunnen noemen. Alex van Bakel zegt in de krant: „Ik zeg niet dat de koeien het bij ons beter hebben dan elders. Maar ik denk van wel.” De koeien van de Van Bakels komen nooit buiten.

Ondertussen maakt de Nederlandse melkveehouderij zich op voor de derde generatie ligboxenstal. Dat wordt een stal waarin opnieuw een flinke stap voorwaarts wordt gemaakt in het koecomfort. Het dierenwelzijn gaat verbeteren door opnieuw meer loopruimte voor de koe, vaker melken, meer loop- en ligcomfort en meer vertroeteling van de koe in de periode rond het afkalven, de transitieperiode.

In de melkveehouderij gaat verbetering van de productie-omstandigheden (meer liters melk per koe, langere levensduur koe) hand in hand met de verbetering van het dierenwelzijn.

Ook de Waiboerhoeve heeft nu een transitiestal voor 40 koeien toegevoegd aan haar melkveebedrijf. Zo’n stal is een volgende verlaging van de drempel om melkvee jaarrond binnen te houden.

Het wordt alsmaar gemakkelijker om het besluit permanent op te stallen te verdedigen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.