Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Calimero en de slachterijen

‘Ik ben klein en jij bent groot, dat is niet eerlijk’. Dat is dé lijfspreuk van Calimero. Varkenshouders voelen zich ook zo, als de slachterijen streken uithalen.

Wie kent hem niet, dat kleine zwarte opdondertje met een eierschaal op z’n kop... Vele uren keken we ooit naar de tekenfilmpjes. Zodra Calimero onrecht werd aangedaan, zei hij: ,,Ik ben klein en jij bent groot, das niet eerlijk!” Haha… waar kennen wij varkenshouders dat toch van? De supermarkt, de slachterij, de voerfirma, de fokkerijorganisaties... Allemaal grote, machtige firma’s waar door de individuele varkenshouder steeds lastiger tegenop te boksen is. Een recent voorbeeldje.

Kunststukje van Duitse Vion

Het is nu twee weken geleden dat Vion-Duitsland een kunststukje wilde opvoeren. In plaats van op vrijdag werd op woensdagmiddag al een sms rondgestuurd met daarin een prijsverlaging van 5 eurocent per kilo. Stress! Wat is dat nu?! Op donderdag piepte mijn mobiel, een sms met daarin de prijs van ISN en Tönnies: de prijs bleef gelijk. Ik moest lachen, want aan mijn water voelde ik dat er nóg een sms zou komen. En verdomt, ja! Vion-Duitsland corrigeert haar prijs en laat de prijs staan.

Misselijke streek

Zo zie je maar: eigenlijk dicteren twee firma’s de varkensprijs: Vion-Duitsland en Tönnies. De rest in Europa hobbelt daar wekelijks achteraan. En het was een misselijkmakende streek van Vion. Per varken hebben we het hier over een €4,50 en vermenigvuldigt met het aantal varkens dat deze heren slachten hebben we het over miljoenen euro’s. In één week!! Bah bah bah. Excuses? Of een persbericht dat de medewerk(st)er enorm heeft zitten slapen toen die de prijsdaling bedacht...Niks, nothing, nada.

Slachterijen zouden centjes laten liggen

Waar ik mezelf de laatste weken lichtelijk aan stoor: de ‘marktspecialisten’. Deze moeten wekelijks hun zegje doen over de markt. Als ik de tendens in deze artikelen vrij vertaal, dan laten die zielige slachterijen al vier, vijf weken élke week 2-3 eurocent liggen. Ach gut... dat kan ik me toch haast niet voorstellen. Een goede journalist is onafhankelijk, en geeft genuanceerd de informatie (uit alle kampen) weer. Echter, ik denk dat diverse marktspecialisten vanachter hun bureau slechts met enkele slachterijen of grote handelaren bellen, en daarna de mening van deze heren opschrijven als de onafhankelijke werkelijkheid. Afgezien van het feit dat dit slechte journalistiek is, schuilt er het grote gevaar in dat dit ‘nieuwsfeit’ door jan-en-alleman wordt nagepraat.

Varkenshouder is slechter af dan Calimero

Calimero ging altijd verontwaardigd tegen zijn onrecht in, en kwam uiteindelijk alles toch op zijn pootjes terecht (tsja, het is een tekenfilmpje). De varkenshouder bevindt zich echter niet in een tekenfilmpje, maar in de keiharde realiteit. Bedrijfsvergroting wordt niet meer door de Nederlandse burger geaccepteerd. Alternatieven als scharrel en bio zijn ook maar zo-zo. De consument en politiek zijn beide erg hypocriet. En de eisen nemen maar toe, 2010 en 2013 betekenen voor vele bedrijven de finale mokerslag. Nee, Calimero had maar mooi mazzel dat die in een tekenfilmpje speelde.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner

  Ronald ,

  het is een mooi stuk , en inderdaad , de harde realiteit

  de prijzen voor de varkenshouders moeten dringend omhoog , we zitten met torenhoge kosten , en er wordt al jaren niks meer verdiend , maw " Verloren aan ieder varken "

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Varkenshouders, dit heet toch eerlijke marktwerking. Je kunt de markt toch miet je prijs niet dicteren. Ik vraag me echter steeds meer af, of marktwerking wel eerlijk is of alleen maar manipulatie.

 • no-profile-image

  kremers

  Ronald, Maar vion heeft het geluk dat de boeren tegen beter weten in doorgaan of het zo leuk vinden dat ze niet aleen voor geld gaan. Hier in Rusland doen de boeren dat niet en zijn de grote slagers ook groot boer omdat ze anders geen varkens hebben om te slachten of ze moeten ze importeren uit Nederland waar we zulke goede boeren hebben die wel voor een fooi hard en goed willen werken.

 • no-profile-image

  harm

  diep triest dat de vion zo groot heeft kunnen worden, nu bepaalt een concern in nederland voor een groot deel zowel financiel en strategies de hele varkenssector een heel ongezonde ontwikkeling voor de verdere toekomst van de sector!!

Of registreer je om te kunnen reageren.