Varkenshouderij

Achtergrond 173 x bekeken 4 reacties

Apekool

Voorlichting van de overheid behoort gebaseerd te zijn op feiten. Je geeft burgers of consumenten betrouwbare en eerlijke informatie, op basis waarvan beslissingen genomen kunnen worden. En ik neem aan dat dit ook geldt voor instanties die door de overheid gefinancierd worden.

Het Voedingscentrum is zo’n instantie. Als ik dan de nieuwste vleescampagne van deze club beluister, dan constateer ik dat zij een mening verkondigen en geen enkele informatie geven. En erger nog, zij praten de consument die vlees koopt van dieren die niet hebben kunnen scharrelen een schuldgevoel aan. Is het soms de taak van deze club om de consument op het verkeerde been te zetten? Probeert de overheid soms de consument zover te krijgen dat die alleen maar vlees koopt van biologische of scharrelbedrijven? Zonder het te zeggen, wordt het merendeel van de veehouders in het verdomhoekje gezet.

De consument is geïnteresseerd in veilig voedsel. Nu blijkt dat voedsel van biologische bedrijven niet veiliger is, wordt naar een andere stok gezocht. Dit soort goedkope stemmingmakerij verwacht ik van mevrouw Thieme, maar niet van een door de overheid gefinancierde club. Het is flauwekul om de karbonade gelijk te stellen aan het levende dier waarvan het afkomstig is. Het is insinuerend om de consument op deze wijze informatie te verschaffen. Maar het is kennelijk zo makkelijk en zo verleidelijk want zelfs deze krant doet er aan mee als zij spreekt over vlees van gecastreerd of ongecastreerde varkens.

Van mij mag de consument net zoveel vlees van scharrelvarkens kopen als hij wil. Moet het rundvlees afkomstig zijn van koeien die in de wei gelopen heggen? Prima. De veehouder kan ervoor zorgen, maar overal hangt een prijskaartje aan. Meerdere burgers hebben mij de laatste weken aangesproken over de vleescampagne. Zij zeggen: "Als ik kon kiezen, dan woonde ik niet een flat maar in een huis met een tuintje. Als ik kon kiezen, dan werden de mensen, die met de handen aan het bed werken, veel beter betaald. Als ik kon kiezen, dan kregen die falende bankdirecteuren geen miljoenen mee bij vertrek". Waarmee ik maar wil zeggen: het Voedingscentrum verkoopt apekool.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hijgend hert

  Heb ie mien zwien ok zien?
  Ja bij agd. knort het zijn partijtje mee.

 • no-profile-image

  Jan de Haan

  hijgend hert, 't Harde .......
  Ja die kom ik wel eens tegen op site's zoals deze waarop hij dan weer dom en achtelijk reageert zoals ook weer hier.
  Ga toch eens volwassen worden en vooral doe iets nuttigs !!

 • no-profile-image

  Jeroen

  De consument wil weten waar zijn voedsel vandaan komt. Deze campagne laat de consument zien dat hij/zij daar zelf voor kan kiezen, en niet door grootgrutters uitgekozen voedsel. Wat is daar mis mee?

  En een kardonade is inderdaad geen levend dier, maar consumenten vergeten te vaak dat dit toch echt van een levend dier vandaan komt. Of dat melk uit een koe komt. Deze informatieverschaffing vind ik allerminst insinuerend.

  Consumenten denken vaak dat ze geen keuze hebben, maar dat hebben ze wel degelijk. En je kunt er ook best voor kiezen om te investeren in verantwoorder voedsel dan in de nieuwste kleding. Er gaat nog maar zo'n klein percentage van ons inkomen naar ons voedsel; daar mogen we best wat meer in investeren. Ik kan me niet anders voorstellen dat een boer daar ook blij van wordt, want dan krijgt hij ook beter betaald, voor mooier werk.

 • no-profile-image

  Leon FNV

  Groot gelijk Wien. Een scherpe pen, een waar woord! Inderdaad, in 1950 waren er nog 270.900 varkensbedrijven, in 2000 slechts 14.500... En iedereen moet nu een karbonaadje eten van de boer om de hoek? Dat wordt een beetje moeilijk als er geen boeren meer zijn...

Of registreer je om te kunnen reageren.