Varkenshouderij

Achtergrond 530 x bekeken 5 reacties

Angst van boeren bewaarheid

De supermarkten zouden vlees van verdoofd gecastreerde beren gaan verkopen. Aldi kiest echter direct voor de eindoplossing: verkoop van berenvlees. Dat is dus exit concurrentievoordeel.

Varkenshouders kregen steeds te horen dat de eis van verdoofd gecastreerde tomen ook gaat gelden voor buitenlandse leveranciers van vers varkensvlees aan Nederlandse supermarkten. Zij maken zich zorgen of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. En terecht, want dat gaat niet lukken.

Echt niet

De vrees van Nederlandse zeugenhouders lijkt gegrond. Daar zijn een aantal redenen voor aan te voeren. In de eerste plaats hebben Duitse varkenshouders, slachters, verwerkers en detailhandel een overeenkomst gesloten om beerbiggen te injecteren met een pijnstiller. Zij zullen dus niet verdoofd gaan castreren. Verdoving mag in Duitsland alleen door een dierenarts worden uitgevoerd. Dat is praktisch niet uitvoerbaar is én te duur.

Aldi kiest voor berenvlees

De Duitse supermarktreus Aldi gaat daarom direct voor de eindoplossing; stoppen met castreren en het verkopen van vers vlees afkomstig van beren. Met garanties richting de consument over de berengeur. Dit is het antwoord van Aldi Nederland op de vraag welke eisen de supermarkt gaat stellen aan buitenlandse leveranciers aangaande verdoofd castreren. “Wij streven ernaar om zo snel mogelijk berenvlees te gaan verkopen”, luidt het antwoord. Hetzelfde antwoord komt op de vraag of in de tussenliggende periode de eis van verdoofd castreren bij buitenlandse leveranciers wordt neergelegd.

Het grote zwijgen van Lidl

Discounter Lidl Nederland antwoordt op de gemailde vragen: “Bij deze wil ik u informeren dat wij graag op een later tijdstip op uw vragen zullen ingaan.” Ook telefonisch krijg ik geen toelichting. Onbereikbaar is plotseling de afdeling persvoorlichting van Lidl. Lidl Nederland heeft gewoon hetzelfde probleem als Aldi bij haar Duitse toeleveranciers.

Zoeken naar uitvluchten

De Duitse slachterijen Tönnies en Westfleisch reageren eerst nogal lacherig op de vraag of zij vlees van verdoofd gecastreerde beren gaan leveren aan Nederlandse supermarkten. “Dan gaan we toch vlees leveren van uit Nederland geïmporteerde varkens. Wij importeren veel Nederlandse biggen. Die kunnen we vervolgens mooi bij ons slachten en het vlees leveren we dan aan de Nederlandse supermarkten.”

Ineens een telefoontje

Plotseling belt Josef Tillmann, bedrijfsleider van Tönnies zelf naar mij. “Ik wil u nog even meedelen dat wij met Aldi de afspraak hebben gemaakt om vanaf 1 maart 2009 aan de Aldi-supermarkten in Nederland alleen vlees van vrouwelijke dieren te gaan leveren.” Blijkbaar is er het nodige telefoonverkeer geweest tussen Culemborg en Rheda-Wiedenbrück.
Hoe sterk blijven of zijn de knieën van Aldi en Lidl nu blijkt dat zij zich niet aan de gemaakte afspraken kunnen of willen houden. En hoe groot is de invloed van directeur Theo Roos van het CBL op deze twee leden?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  De supermarkten worden al wat terughoudend. Het is NU aan onze sector te laten zien dat wij van goede wil zijn. Hoe meer er nu in de media geschreven wordt, hoe beter. Onze voormannen moeten er nu gebruik van maken dat wij wel willen maar dat nu de super beginnen tegen te sputtere. Louter en alleen om economische redenen.

 • no-profile-image

  T v T

  helemaal mee eens
  Broertje , Brabant

 • no-profile-image

  Hans Baaij

  Beren of zeugen?

  Ik kan er een lang of een kort verhaal van maken, maar het is heel eenvoudig. Aldi en Lidl gaan in Nederland stoppen met de verkoop van gecastreerde dieren en dat gaat ze niet doen door alleen zeugen te verkopen, maar dat gebeurt doordat “hun”beertjes niet meer gecastreerd worden. Allerlei Sherlock Holmes achtige inspanningen van De Boerderij die tot een andere conclusie leiden, zitten ernaast.

  Hans Baaij
  Stichting Varkens in Nood

 • no-profile-image

  Koervelds Gait

  Hoe is 't mogelijk dat een winkelketen uit een land waar berenvlees zwaar taboe is, nu plotseling om is. Het principe vind ik prima! Eindelijk van dat kastreerwerk af!? Dus maar geen verdovingsapparaat aanschaffen? Het vertrouwen in de Duitsers??? Als je beervarkens aan hun levert is de boete net zo hoog dan dat het varken kan opbrengen. Wat een omslag in één keer! We zullen zien............

 • Spotvogel

  Ik ben het helemaal met jou eens Hans. De agri-wereld suggereert altijd complotten als er zich voor het grootschalige dierenwelzijn positieve mutaties voordoen in het marktgebeuren. Nu marktleider Aldi tot deze belangrijke beslissing is gekomen zal de milieumaffia er met hun megakapitalen wel achter zitten. Ik hoor het hen al hardop denken!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.