Varkenshouderij

Achtergrond 178 x bekeken

'Vrijhandel EU-Korea ook goed voor Koreaanse boer'

In een ijskoud Zuid-Korea protesteerden gisteren honderden boeren tegen het vrijhandelsoverleg met de Europese Unie.

Met name de varkenssector maakt zich ernstige zorgen. Volgens een recente studie is dit onterecht.

Het Koreaanse bureau voor handelsbevordering onderzocht de bereidheid binnen de EU om met vereenvoudigde handelsafspraken meer Koreaanse producten te kopen. Van de ondervraagde 395 grote importeurs gaf 63 procent aan dit inderdaad van plan te zijn. Het gevoel is bovendien sectoroverstijgend.

Ook de investeringsbereidheid neemt bij een vrijhandelsakkoord toe. Een grote meerderheid van de ondervraagden gaf aan Zuid-Korea met name interessant te vinden voor de productie van alle soorten machines maar ook biotech. Belangrijkste voordeel van Zuid-Korea is het hoge gemiddelde opleidingsniveau, aldus de ondervraagden.

De onderhandelaars verwachten deze week geen akkoord. De handel tussen de EU en Zuid-Korea is op jaarbasis 54 miljard euro waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.