Varkenshouderij

Achtergrond 203 x bekeken

Vion mag op proef zelf vlees keuren in Duitsland

De Vion Food Group heeft toestemming voor een pilotproject vleeskeuring in Duitsland in het vleesbedrijf in Zeven in Nedersaksen.

Het project zou in het najaar van dit jaar van start moeten gaan. Dat meldt de Duitse Lebensmittelzeitung. Het project dat in Duitsland van start gaat is vergelijkbaar met de ketenkeuringssystematiek die Vion in Nederland in een aantal slachterijen al sinds 2006 toepast.

Daarbij wordt de keuring uitgevoerd door een private organisatie, en houdt de overheid alleen toezicht op de keuring. Voordeel van deze keuringssys­tematiek is dat het kosten bespaart en doordat individuele dieren niet meer worden gekeurd middels insnijdingen in de lymfeklieren is ook de kans op kruisbesmettingen kleiner.

Het project in Duitsland wordt in samenwerking met de toeleveranciers van het bedrijf in Zeven uitgevoerd. Het project wordt momenteel opgezet en ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van de Veterinaire Hogeschool van Hannover en onder toezicht van vleeskeuringsambtenaren van het district en de Nedersaksische deelstaatoverheid.

Volgens Heinz Schweer, directeur Landbouw binnen Vion Duitsland, gaat het Vion er niet zozeer om om kosten te besparen, maar om zelf meer verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen op het gebied van de gebruikszekerheid en voedselveiligheid van zijn producten. Schweer uit de verwachting dat de systematiek die Vion nu gaat toepassen in Duitsland in de toekomst regel wordt in de vleessector.

Of registreer je om te kunnen reageren.