Varkenshouderij

Achtergrond 261 x bekeken 1 reactie

Stunten met boerengeld

Supermarkten adverteren met scherpe aanbiedingen. De varkenshouder beurt tot dusver geen cent per kg meer.

Afgelopen weekend belandde een kleurrijke folder van de plaatselijke Supercoop in de brievenbus. De meeste folders die ik krijg gaan regelrecht de papierkliko in. Deze folder trok mijn aandacht met de tekst ‘Het is feest en daarin deelt u ook’.
Het 40ste filiaal wordt geopend, en dus gaan veel artikelen komende week met 40 procent korting de deur uit. Omdat wij wekelijks boodschappen doen bij Supercoop, klinkt het extra interessant.

Schouderkarbonade

Het lijstje met aanbiedingen aflopend kom ik al direct schouderkarbonade tegen: 1 kilo van €5,49 voor €3,29. Dat is goed nieuws. Ik ben namelijk dol op schouderkarbonade. Er zit wel iets meer vet aan dan aan ribkarbonade, maar dat is juist lekker. We hebben een diepvries van 400 liter, en daar was in de tweede helft van de winter al een aardig gat in de voorraad gegeten. Ruimte zat dus. Lekker profiteren en niet nadenken hoe het toch allemaal kan voor zo weinig geld.

Supermarkten dicteren

De omzet van de Coop-supermarkten groeide vorig jaar met een kwart tot €684 miljoen. Ook het bedrijfsresultaat vertoonde dezelfde lijn. Aandacht voor de situatie van de varkensboer is er niet. Ondanks dat de kostprijs van een kilo vlees omhoogschiet is er geen supermarkt die daar oog voor heeft. En logisch eigenlijk. Iedereen is immers verantwoordelijk voor zijn eigen winkel. Varkensvlees is er gewoon veel te veel. Dan kun je als boer klagen en de straat opgaan, zoals in Frankrijk, maar daar heb je niks aan.

Minder produceren

De productie moet gewoon omlaag. Laatst sprak ik een marktdeskundige, die zei dat 2 procent minder vlees leidt tot een 10 procent hogere varkensprijs. We zagen dat vorig jaar zomer nog. In juli was het aanbod van varkens tijdelijk krap. Prompt steeg de prijs 10 cent per kilo geslacht-gewicht. Dat bewijst dat het dus erg snel kan gaan. Maar voorlopig zit de prijs muurvast en legt de varkenshouder er geld bij.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nancy Pelkmans

    Elke andere keten in de voedselketen kan zijn produckten duurder maken als zijn grondstoffen duurder worden. Enkel wij als varkenshouder moeten aanvaarden wat men ons geeft. Ik weet zeker dat onze varkenshandelaar ons met ons varkens laat zitten als wij 2 € per kilo vlees gaan vragen. Wetende dat in de supermarkt diezelfde kilo vlees gemiddeld voor 8 à 9 euro verkocht wordt. Soms vraag ik mij af wie gaat hier met de meeste winst lopen?

Of registreer je om te kunnen reageren.