Varkenshouderij

Achtergrond

Rijdende melkrobot

Nederland wordt het land van de rijdende melkrobot! Een dramatische ontwikkeling.

Op maandagochtend 21 januari, kwart voor zes, reed ik weg uit Buurse, een prachtig, door natuurschoon omgeven dorpje in Overijssel. Het was regenachtig weer. En de reis ging naar Helmond. Ik was daar pas na ruim 3 uur rijden. Een voor Hongaarse begrippen kort ritje van 190 kilometer. Ruim 3 uur over Nederlands autosnelwegen... Ik kan me niet voorstellen dat het continue optrekken, remmen, wachten, enzovoort goed is voor het milieu. Als leek zou ik denken dat het beter is om meer wegen aan te leggen, zodat ook het vrachtvervoer (een van de motoren van de Nederlandse economie) door kan. Nee, nee. De Nederlandse Regering heeft fantastische energielabels voor auto’s bedacht: klasse A tot en met G.

Niks mag, alleen betalen

Toen ik weer voor de zoveelste keer tot stilstand kwam, naast een nette veewagen met koeien, dacht ik: allemaal melkrobotten in de file, metertje voor metertje vooruit, het verstand op nul en door opperhoofd Koos Spee elk gevoel van vrijheid ontnomen. Je mag niet te hard, niet rechts inhalen, niet bumperkleven. Je mag eigenlijk niks meer. Alleen belastingen en accijnzen betalen. Immers de auto is dé nationale melkkoe. Vandaar dat ik op gedachte van ‘rijdende melkrobots’ kwam.

Blazen over de snelweg

Op het moment dat u deze weblog leest, blaas ik milieubewust over de driebaans Duitse autobaan terug naar Hongarije, heerlijk genietend van de gruwelijke power in de dieselmotor. Het gaspedaal dwars door de bodemplaat drukkend. Met een groot gevoel van schaamte, want ik blijk een auto te hebben met energielabel klasse E. En dan behoor je tot de milieucriminelen.

Energielabel A in de stal

Gelukkig ben ik wél eigenaar van het achtste wereldwonder: het varken. Zonder het varken is de opmars van bio-ethanol en biodiesel gedoemd om te mislukken! Immers wie eet de bijproducten van die processen op? Je kunt het als milieubewuste industrie/regering niet maken om die natte producten te gaan drogen! Dan is het milieuvoordeel in één klap zwaar negatief. Het varken krijgt daarom energielabel A, als superefficiënte en zuinige milieuverbeteraar. Eigenlijk zouden wij varkenshouders een milieubonus per varken dienen te krijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.