Varkenshouderij

Achtergrond

PRRS is beheersbaar

GD vertelde in de varkensshowroom over nieuwe inzichten rond PRRS. We zijn er zelf bij de bouw al volop mee aan de gang.

De eerste managementtraining van 2008 werd verzorgd door Tom Duinhof van GD. In de Varkens-Showroom ging hij in op de beheersing van PRRS alsook uitroeiing. Theorie en praktijk kwamen uitvoerig aan bod. Interessant voor de aanwezige varkenshouders.

Toevallig bespraken we dezelfde middag resultaten van ons eigen fokbedrijf. Elke 4 maand screenen we onze varkens op PRRS, Mycoplasma, Influenza, APP, Glasser en Circo. De voorlaatste screening speelde PRRS bij de biggen van 5 en 10 weken geen rol, daarna begon het iets te lopen. Ditmaal was het beeld opgeschoven tot 16 weken leeftijd, eigenlijk niets aan de hand dus. Mijn boerengedachte is dan dat bij de volgende screening wellicht PRRS het bedrijf uitgewandeld is. De wens zal hierbij echter wel de vader van de gedachte zijn.

Interessant aan de lezing van GD was dat het PRRS-virus niet eens zo lang in een varken aanwezig is. Ook opvallend is dat een geënt varken dat na enting geruime tijd niet in contact komt met het virus, een dijk van een weerstand opbouwt. Dit onderschrijft het belang van een quarantainestal voor fokgelten. Uit voorgaande kun je eveneens de conclusie trekken dat het erg veel zin heeft om dieren zo min mogelijk te mengen. Waar hebben we dit vaker gehoord ? Tom Duinhof hamerde er stevig op dat natte veewagens en kadaverwagens een enorme risicobron zijn. De meeste veewagens zijn nog nat van de laatste reinigingsbeurt. Het blijft dus van groot belang dat er een afleverruimte op het bedrijf is, die consequent gebruikt wordt.

Enten tegen PRRS of flink investeren in management

PRRS-vrije bedrijven zijn er in Nederland amper. GD weet dit als geen ander. Eveneens afgelopen week hadden we een groep met 25 Belgen in de Varkens-Showroom. Ondermeer een interessante inleiding van Hyvar Select, Hypor dealer in België met een eigen SPF fokbedrijf. Verbluffende resultaten. Echter dieren die naar reguliere bedrijven verkocht werden kregen een tiental entingen uit voorzorg in de opfokperiode. Dat doet een deel van de (financiële) voordelen weer teniet. Ook in de inleiding van GD kwam naar voren dat vrije biggen niet altijd vrij blijven bij de vleesvarkenshouder.

Echt van PRRS af te komen is niet eenvoudig. De Amerikanen zijn het van plan. Ze denken dit ondermeer te bereiken met, schrik niet, gefilterde luchtinlaat. Geavanceerde technieken als luchtwassers, die we achter de ventilatie alweer normaal vinden, komt dus ook in de luchtinlaat.

Opnieuw investeren in afleverruimte

Verspreiding via de lucht is niet de belangrijkste, maar wel een serieus risico. Voorlopig blijven wij alle pijlen zetten op interne en externe biosecurity. Een nieuwe afleverruimte in aanbouw krijgt daarbij alle aandacht. De huidige van 12 jaar oud is te klein en ligt op de verkeerde plek. De nieuwe krijgt evenveel oppervlakte als een flinke vrachtwagen en komt aan een apart afvoerpad te liggen, gebruikt voor varkens, mest en kadavers. Het aanvoerpad wordt gebruikt voor voer en materialen. Beide paden liggen elk aan afzonderlijke openbare wegen. Dat is het voordeel van wonen op de hoek.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.