Varkenshouderij

Achtergrond 218 x bekeken 4 reacties

Nederlandse big voldoet niet

De export van Nederlandse biggen naar Duitsland zit al vanaf 2003 rond de 2 miljoen dieren per jaar. De Deense export groeide van 1 miljoen biggen rond de eeuwwisseling tot 3,5 miljoen vorig jaar.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Gelukkig voor de Nederlandse sector komt dit jaar de kans op revanche. Uitgaande van de jongste novembertelling van de Duitse varkensstapel zal de behoefte aan importbiggen dit jaar verder groeien.

De Duitse zeugenstapel bleek namelijk bijna 4 procent kleiner dan in mei en het aantal drachtige gelten ligt zelfs 12 procent lager. Ondanks dat het om voorlopige uitkomsten gaat, zijn het cijfers die er niet om liegen. Mogelijk dat er nog een paar nuances te maken zijn: boeren die hun stal even helemaal leeg laten draaien in deze slechte tijd en na een grondige ontsmettingsronde weer opnieuw beginnen, populair gezegd ‘depop-repop’. Maar marktkenners die veel in Duitsland rondtoeren weten wel beter: er zijn veel zeugen geruimd die niet vervangen worden.

Marketingtechnische aanpak van de veehandel

De Nederlandse Bond van Veehandelaren heeft de schoolboeken afgestoft en een strijdplan uitgedokterd dat ertoe moet leiden dat we marktaandeel in Duitsland pakken ten koste van de Denen. We gaan luisteren wat de Duitse mester voor een product wil en stemmen daar onze big op af. Klinkt logisch.

De resultaten zijn bekend: grote koppels sterke biggen die goed scoren aan de slachtlijn. Alleen die verdraaide Nederlandse zeugenhouder wil maar niet mee, hoor je kopstukken van de NBHV klagen. Die focussen maar op één ding: 30 biggen per zeug per jaar. Draait het even niet, dan pompen we er fiks medicijnen in en dan komt het allemaal goed.

Helaas, een goed product verkoopt zichzelf, maar de Nederlandse big zeker niet. Dit blijft in het buitenland ook niet onopgemerkt. Dus fokker, ga marktgericht te werk, laat je onderwijzen vanuit Zoetermeer, de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, want daar zit de kennis.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Dit is snel te realiseren, door in de markt te betalen voor kwaliteit en niet alleen voor kwantiteit, de zeugenhouder denkt ook aan zijn portomonee!!

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Wat wil de schrijver van dit artikel?????
  Natuurlijk fokt de varkensfokker een gezonde big en is het niet zo van ... dan hup maar een zooi medicijner er in!!!

 • no-profile-image

  B.Dekker

  hebben de fokkers nog niet in de gaten en ook de veevoederindustrie niet dat de mineralen en sporenelementen de belangrtijkste elementen zijn in de opfokperiode en niet oppeppen met antibiotica.Antibiotica bestrijdt ziekten maar geeft geen goed big.
  Zal ik U eens helpen met een beter big.
  Het is toch ons aller belang en vergeet dat niet.

 • no-profile-image

  Patrick

  Eindelijk enkele landgenoten van die Nederlandse gedopeerde 4 voeters die de waarheid durven te vermelden.
  Jammerlijk te laat denk ik , het kalf is al grotendeels verdronken.
  Lees eens mijn reacties op weblogs van Ronald Scholten (Hongarije)dan zal je zien dat het buitenland al lang op de hoogte is van gesjoemel met die antibioticamixen.
  Raar dat je dit bij Belgische biggen niet hebt .
  Mijn ervaring is echter wel dat dit steeds een hoogtepunt heeft met biggen die uit de dekmatel van VION komen .
  Geweten is dat Vion sssuuuttt fluistert en vermeld dat ze maar beter kunnen zijgen ,als het buitenland hen confronteerd met geregistreerde feiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.