Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Grote stagnatie op biggenmarkt

De biggenmarkt weet zich maar niet uit de malaise te ontworstelen. Na een opleving van de DPP-notering van €9 in de laatste maanden van 2007 ging er deze week weer een euro af.
Het kost enorm veel moeite om de biggen geplaatst te krijgen. Binnenlandse mesters komen met de biggen die vorig najaar zijn opgelegd ternauwernood uit de kosten. Met de huidige biggenprijs kost het geld. Bovendien is de kostprijs van varkensvlees volgens een berekening van Animal Sciences Group het afgelopen halfjaar 19 cent per kilo gestegen. Reden voor mesters om even aan de handrem te trekken, zodat de biggenprijs een veer moet laten.
In de export loopt het nog slechter, met name in Spanje. Biggen geleverd exportplaats zijn in een maand tijd ruim €4 gezakt en zitten nu rond de €27. De binnenlandse Spaanse markt is behoorlijk van slag en zit niet te wachten op buitenlandse biggen. Exporteurs doen ook minder vrachten biggen naar Spanje.
Bij de huidige varkensprijs zit er voor de biggenprijs ook niets extra’s in. Daarvoor is het gewoon te slecht. Ondanks dat er in december nogal wat speenbiggen zijn geslacht, is het aanbod begin van de maand groot. De biggennotering verlagen is een slecht signaal naar de kopersmarkt, maar was onontkoombaar. Deze week staat hetzelfde dilemma weer ter discussie. Mogelijk blijven de biggennoteringen gelijk, maar de kans is groter dat er een euro afgaat. En dat is een opmerkelijke ontwikkeling in deze tijd van het jaar.

prognose

lager

Laatste reacties

  • no-profile-image

    krorine

    schandalig zo'n verhaal als of wij als varkensverm. wel uit de kosten komen?

  • no-profile-image

    jan

    een goed verhaal het is niet anders en voor de vermeerderaar zal het verlopig niet mee vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.