Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Eerste biggen geboren

In onze nieuwe kraamstal zijn zaterdagavond de eerste biggen geboren. Gelijktijdig werden in de oude kraamstal de laatste geworpen. De eerste biggen vormen een toom van 16 mooie gelten.

Waar in de oude stal nog zaagsel, biggenlampen, werpmatjes en andere losse hulpmiddelen gebruikt worden, is dit in de nieuwe stal taboe. De stal is zo gebouwd dat er efficiënt gewerkt kan worden. De kraambox kent maar één stand; dus geen pennen en splitveren. Onder elk biggennest schuilt 20 liter warm water, verwarmd via een eenvoudige CV-pompset. Dat is zeker met onze houtbrok een stuk voordeliger dan stroom. De vloer is eenvoudig, zonder bewegende delen. Wel is er een mestklep, om vaak en vlug de viezigheid te kunnen verwijderen.

Zeug moet het werk doen

Behalve de verzorger en behandelwagen gaat er niets de afdeling in en uit. Biggen opsluiten is onnodig werk. Alleen de eerste dag uniformeren we de tomen op aantal en dan blijven we de gehele kraamperiode van de biggen af. Je moet de eigenschappen van moeder zeug niet verdoezelen; uiteindelijk moet zij het werk doen en niet allerlei lapmiddelen. Voor ons fokbedrijf is dat zeker belangrijk. Selectie vindt ongekunsteld plaats.

De kraamhokken hebben een eigen roestvrijstalen biggenvoerbakje, dat vanuit het voorpad gevuld wordt met warme brij. Voor in het hok voeren heeft een aantal voordelen. Het is een schone plek, die kort in de buurt van het gezamenlijke drinkbakje van zeug en biggen ligt. Al vanaf de eerste dag tonen de biggen interesse in moeders eet- en drinkgedrag.

Big door luchtinlaat duwen

De komende tijd wordt duidelijk of voorspellingen uitkomen. Zaterdagavond heb ik reeds geprobeerd of de kleinste natte big niet door het luchtinlaatrooster gedouwd kan worden. Dit zit onder de trog en voorziet de zeug van geconditioneerde lucht. Ook heb ik wat gespeeld met de thermostaat voor de vloerverwarming. Starten met toevoer van water dat 40 of 45 graden is?

De kleinste big van de 16 spreidde aanvankelijk nog de achterpoten. Zondagmorgen moest ik hem echter opzoeken in het koppel. Hij liep alweer met de anderen mee naar de uier.

Kraamzorg terugdringen

Ik ben ervan overtuigd dat de menselijke zorg in de kraamstal minder moet en kan in de toekomst. Gemiddeld besteedt een varkenshouder tussen de 3 en 4 uren per zeug per jaar aan de kraamstal, volgens ASG. Omgerekend betekent dit voor ons 100 werkuren per week. Die tijd kost geld en alle contacten en handelingen doen afbreuk aan de noodzakelijke rust en hygiëne in deze eerste levensfase van de big. De overgebleven handelingen moeten in de (verre) toekomst goed overdacht worden. Castreren, couperen, tanden slijpen, navels ontsmetten zijn noodgrepen. Ook wij voeren ze voorlopig nog uit, maar regelmatig moet de noodzaak bediscussieerd worden. IJzer toedienen is de enige handeling waar nog geen goed alternatief voor is. Het aanbrengen van een oormerk is ook lastig. Wanneer alle bovenstaande handelingen achterwege kunnen blijven, zou er vanwege hygiëne op een leeftijd van 3 weken een big gespeend worden die elke tegenslag aankan. Voorlopig nog een illusie, maar het onderzoeken meer dan waard.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald scholten

    Johnny, gefeliciteerd! Ik heb je stal vrijdagmiddag mogen bekijken. Prachtige stal!!! Veel succes ermee.

Of registreer je om te kunnen reageren.