Varkenshouderij

Achtergrond 257 x bekeken

Dipje op biggenmarkt

De afgelopen week was een lastige op de biggenmarkt. Er vielen een paar werkdagen uit en zowel in binnen- als buitenland is tijdelijk minder plaatsingsruimte. Dat houdt direct verband met het feit dat er minder varkens geslacht zijn. Ook volgende week wordt het even doorbijten op de biggenmarkt. Dat komt doordat het aanbod even groter is na de feestdagen.
In Spanje is de binnenlandse biggenmarkt behoorlijk van slag. Vanaf halverwege december zakte de Zamora-notering €10 tot €26 begin dit jaar. Dit drukt de prijs van exportbiggen. Geleverd exportplaats doen die momenteel hooguit €29, ruim €3 minder dan halverwege december. De andere Zuid-Europese markt, Italië, is ook geen vetpot. De vraag is maar magertjes en het binnenlandse prijspeil laag. In Oost-Europa remt het winterweer de vraag naar biggen. Bovendien was daar de invloed van een paar vrije weken duidelijke merkbaar in een lagere vraag.
Ondanks dat de biggenhandel iets tegenwind ervaart, zal de notering niet zakken deze week. Voor een stijging is het ook nog te vroeg. De exportprijs zakte terwijl de noteringen onveranderd bleven. Vanaf Driekoningen start traditioneel de Spaanse seizoensopleg. Er gloort dus hoop aan de horizon. De Spaanse markt moet de kar de komende maanden trekken. Daarom is het belangrijk dat op de binnenlandse Spaanse markt ook snel prijsherstel optreedt.

prognose

onveranderd

Of registreer je om te kunnen reageren.